Мінпромполітики має намір забрати у Фірташа Іршанський ГЗК

Поділитися
© pro100news.info
Після тривалої перерви у Госпсуді Києва поновилися слухання за позовом Мінпромполітики до Фонду держмайна і «Кримському Титану» з вимогою повернути Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат під контроль міністерства, пише газета «Дело».
Після тривалої перерви у Госпсуді Києва поновилися слухання за позовом Мінпромполітики до Фонду держмайна і «Кримському Титану» з вимогою повернути Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат під контроль міністерства, пише газета «Дело».Нагадаємо, ГЗК було передано у 5-річну оренду «Кримському Титану», підконтрольному Дмитру Фірташу, у 2004 році. Торік термін оренди підприємства закінчився. Саму справу було ініційовано ще в жовтні минулого року попереднім урядом. Однак Кабміну до президентських виборів не вдалося домогтися потрібного рішення в суді. Після президентських виборів розгляд справи призупинився, представники сторін перестали бувати на засіданнях суду. Однак зараз розгляд знову активізувався. Госпсуд Києва прийняв позов Мінпромполітики у провадження і призначив дату його розгляду по суті. «Наша позиція така: Іршанський ГЗК перебуває зараз у незаконному володінні і ми маємо намір його повернути», - заявили у прес-службі Міністерства промислової політики. Бажання ж Дмитра Фірташа здійснювати контроль над ГЗК легко пояснити. Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат і Вільногірський гірничо-металургійний комбінат практично є монополістами в Україні на ринку ільменіту, який використовує в своєму виробництві «Кримський Титан». До того ж даний вид сировини досить рідкісний. Так, якщо б поставки з цих підприємств припинилися, Дмитру Фірташу для свого кримського активу довелося б завозити сировину з далеких Індії та Австралії. Судові розгляди між урядом і компанією Дмитра Фірташа почалися після того, як уряд Тимошенко вирішив не продовжувати оренду Іршанського та Вільногірського ГЗК, а включити їх до структури створюваної НАК «Титан України». «Кримський Титан», у свою чергу, наполягав на автоматичному продовженні договору на два роки, посилаючись на відповідний пункт у контракті. У січні 2010 року Окружний адміністративний суд Криму задовольнив позов «Кримського Титану» і зажадав від Кабміну продовжити термін оренди комбінатів на два роки. Однак уряд це рішення оскаржив, і зараз справа дійшла вже до стадії касаційного оскарження у Вищому адміністративному суді.

За матеріалами газети «Дело»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі