Компанія Фірташа не платить за оренду стратегічних підприємств

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Підконтрольне бізнесменові Дмитру Фірташу ЗАТ «Кримський титан», яке в 2004 році орендувало два стратегічні підприємства - Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК) і Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ГМК), не платить за їхню оренду. Про це свідчить лист голови правління «Кримського титану» Олександра Нечаєва, копію якого має «Дзеркало тижня».
Підконтрольне бізнесменові Дмитру Фірташу ЗАТ «Кримський титан», яке в 2004 році орендувало два стратегічні підприємства - Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК) і Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ГМК), не платить за їхню оренду. Про це свідчить лист голови правління «Кримського титану» Олександра Нечаєва, копію якого має «Дзеркало тижня».Цей документ - відповідь на вимогу Фонду держмайна України сплатити державі орендну плату за стратегічні підприємства. «Враховуючи, що майно цілісних майнових комплексів Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК було передано ЗАТ "Кримський титан" на підставі ст. 58 Закону України "Про виконавче провадження" на зберігання на виконання визначень Господарського суду м. Києва від 02.11.2009 р. у справах №42/583, №42/582 відповідними підрозділами органів державної виконавчої служби, у суспільства на сьогоднішній день відсутні правові підстави для сплати орендної плати за користування зазначеним майном», - зазначено в листі Олександра Нечаєва. Згідно із зазначеними у документі рішеннями, Господарським судом міста Києва «накладено арешт на майно цілісних майнових комплексів Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК і заборонено ЗАТ "Кримський титан" і будь-яким іншим особам здійснювати дії щодо розпорядження майном зазначених комбінатів, у тому числі продавати, перепродувати або відчужувати їх іншим способом». Таким чином, як пояснюють експерти «ДТ», компанії надано право використовувати майно стратегічних підприємств, однак, згідно з рішеннями суду, вона не зобов'язана за це платити. ЗАТ «Кримський титан» орендував на п'ять років Іршанський і Вільногірський комбінати у кінці 2004 року. Компанія перерахувала до скарбниці 67 мільйонів гривень - лише за обігові кошти. При цьому «Кримський титан» взяв на себе зобов'язання сплачувати за оренду щороку 21 мільйон гривень. Навесні 2005 року Генпрокуратура оскаржила законність передачі Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК. Выдтоды і триває судова тяганина між орендарем та Фондом державного майна України. Термін оренди стратегічних підприємств закінчився у вересні 2009 року, проте зараз компанія OstChem, яка також підконтрольна Дмитру Фірташу, в суді відстоює право пролонгації угоди ще на два роки. Стосовно несплати ЗАТ «Кримський титан» орендної плати за користування цілісними майновими комплексами Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК, то, як кажуть експерти «ДТ», можна не сумніватися в тому, що це назавжди втрачені для держбюджету гроші. Холдингом Фірташа OstChem будуть виставлені для компенсації витрати на нібито здійснені поліпшення орендованих майнових комплексів. Адже після ремонту вони переходять вже на баланс OstChem. І таким чином держмайно плавно розчиняється, вказують опитані «ДТ» експерти. Детальніше читайте у статті Ганни Лютої «Фірташу вже віддали стратегічні ГЗК» у свіжому номері «ДТ».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі