Газ у Європі стрімко дорожчає: ціна наближається до $3500

Поділитися
Газ у Європі стрімко дорожчає: ціна наближається до $3500 Прийдешня зупинка Північного потоку провокує зростання цін на газ © depositphotos/hlalex
Газовий шантаж РФ продовжує спрацьовувати

Ціна газу на європейському ринку 26 серпня знову різко зросла до більш ніж  $3200 за одну тисячу кубометрів. Цим вона оновила нові максимуми за п'ять місяців.

Ціна найближчого - вересневого ф'ючерсу на хабі TTF у Нідерландах сьогодні на біржі ICE Futures торгувалась по $3456 за тисячу кубометрів.

Ціна з початку серпня на TTF в середньому становила $2230, у липні газ коштував в середньому $1764 за тисячу кубометрів. Максимальну ціну в Європі було зафіксовано 7 березня 2022 року, коли за квітневий ф’ючерс давали $3898.

Ціни ростуть в тому числі і на повідомленнях про тимчасову зупинку «Північного потоку».

Як відомо, російський газовий монополіст «Газпром» з 31 серпня по 2 вересня зупиняє прокачування газу газопроводом «Північний потік». Причиною зупинки називається технічне обслуговування газоперекачувального агрегату Trent 60 – єдиного працюючого на компресорній станції «Портова» у початковій точці газопроводу.

В той же час, як стало відомо, замість продавати газ у Європу, Росія щодня спалює його на суму у  $10 млн. На думку аналітиків, цей об’єм газу можна направити на продаж у Європу «Північним потоком», чим значно знизити ціні на енергоносії.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі