У результаті систематичних відключень світла небезпечними для споживання продуктам можуть бути товари, термін вживання яких становить 48-72 години. Про це розповіла академік АН вищої освіти України, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко, пише "Обозрєватель".
"Основне, що псується, – це охолоджене м'ясо, напівфабрикати, варені ковбасні вироби, варена ковбаса, яка була не запакована, наприклад, під вакуумом. Термін вживання таких продуктів – максимум 72 години. І коли відключається світло, звичайно, ці вироби дуже страждають, можна й так сказати", – розповіла фахівчиня.
"Те саме стосується і молочних продуктів, які відкриті. Наприклад, кисломолочний сир, бо його можуть на вагу продавати. Якщо він запакований, і термін зберігання кілька діб – він ще може кілька годин протриматись, але той, що зважують окремо, то ні. Тобто свіжі продукти, які незапаковані під вакуумом, охолоджені, м'ясні, рибні, молочні – звичайно, це небезпека псування", – додала експертка.
Що псується найшвидше:
- охолоджене м'ясо;
- напівфабрикати;
- варені ковбасні вироби (сосиски, сардельки);
- варена ковбаса;
- ваговий кисломолочний сир;
- рибні продукти.
Найбільш часто це мікробіологічне псування – на поверхні продукту буде слиз, розвиватимуться бактерії, дріжджі. Продукція буде зіпсована, якщо перебуватиме не в холодильнику 4-7 годин, і це буде кілька разів на день.
Баль-Прилипко зазначає, що в магазинах і супермаркетах мають знати кількість, коли вони беруть товари на продаж, щоб реалізувати їх і вони не зіпсувалися. Якщо терміни вживання вже вийшли – продукти треба утилізувати.
Покупцям - потрібно обов'язково дивитися на упаковку товару. Треба звернути увагу на цей продукт: чи державний це стандарт (якщо так, то він завжди ретельно контролюється), які технічні умови.
"За технічними умовами – це формули рецептури виробників, і вони коректуються, тому далі потрібно звертати увагу на склад продукту. Виробник усе прописує, з чого складається. Якщо це, наприклад, ковбаса – треба дивитися, скільки відсотків там м'ясної складової. Треба пам'ятати: першим у складі прописується компонент або сировина, якої найбільше в цьому виробі. Якщо це ковбаса, то на першому місці має стояти м'ясна сировина. Там має бути прописано, що це свинина, або яловичина, або м'ясо курки. Але не білково-жирова емульсія, або ще щось", – пояснила Баль-Прилипко.
Також треба дивитися й на терміни зберігання, які теж вказані на етикетці. Крім того, варто звернути увагу на те, де зберігається цей продукт. Якщо написано, що температура має бути в межах 5-7°, то цей товар має лежати в холодильнику. Якщо його помістили просто на прилавку – це вже небезпечно.
Нагадаємо, через кілька днів ситуація з енергопостачанням повинна покращиться. Але є одна умова, про яку розповіли в "Укренерго".