В Україні раптовий ріст цін на картоплю сколихнув продуктовий ринок на початку року. Такий різкий стрибок цін є результатом різних факторів. Керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Тетяна Попович розповіла «24 каналу», чому подорожчала картопля.
У лютому ціна картоплі в Україні досягла 18-23 грн за кілограм. Це в чотири рази перевищує показники минулого року.
Попович пояснила, що зростання вартості картоплі може вплинути на споживачів, фермерів і ринки харчових продуктів, вимагаючи від них адаптації до нових умов.
Серед причин стрибка цін на картоплю, експертка виділила наступні:
- складнощі з вирощуванням картоплі через непередбачувані погодні умови, які спонукали фермерів переглянути свої аграрні пріоритети на користь інших овочів;
- зменшення врожаю в Європі;
- якість продукції, що не відповідає вимогам тривалого зберігання.
Попович додала, що в Україні спостерігається складна динаміка на ринку картоплі, де цінова волатильність обумовлена як внутрішніми виробничими викликами, так і зовнішніми торговельними факторами.
Раніше виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин та аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка розповіли, якими можуть бути ціни на продукти у 2024 році.