Якщо вірити даним Держстату, за 15 років (з 2001-го по 2015 р.) індекс цін на овочі в Україні знизився до 70,1% (або в 1,43 рази) у форматі порівняння "грудень до грудня" і ще більше - до 60,9% (в 1,64 рази) - в річному форматі, а аж ніяк не виріс, як кожен міг переконатись на власному досвіді.
Про це пише в своїй статті для DT.UA доктор економічних наук Андрій Ревенко.
Він зазначає, що індекси, які явно не відповідають реальним змінам цін, усі ці роки заверстувались в розрахунки загального ІСЦ (індекс споживчих цін).
Як йдеться в статті, овочі і частково фрукти - це єдині продукти, щодо яких є можливість порівняти зміни цін і відповідних індивідуальних цінових індексів за 16-річний період. Із цих двох груп продуктів у табл. 1 подано дані по трьох найбільш значущих - картоплі, капусти білокачанної та яблук.
За словами Ревенка, між абсолютними, часто стрибкоподібними ціновими змінами до базисного 1999 р. за будь-який інший рік (другий стовпчик) і аналогічними індивідуальними індексами в четвертому стовпчику не має бути відмінностей.
"А що ж виходить насправді? Порівнявши грудневі ціни на картоплю 1999-го (1,35 грн/кг) і 2015-го (5,98 грн/кг), одержимо зростання за 16 років у 4,43 разу. А співвідношення за ІСЦ за ці ж роки показує не зростання, а якесь неймовірне, обвальне падіння цін. Виходить, що за ці роки ціни на картоплю, що йдуть у розрахунки загального ІСЦ, знизилися аж у 41 раз (100,0:2,44). Ну, а загальна різниця між реальними ціновими змінами та співвідношенням по ІСЦ становить "лише" 182 рази (4,43х41)", - йдеться в статті.
Ревенко зазначає, що якби ціни на картоплю знизилися пропорційно співвідношенню з ІСЦ, то в грудні 2015-го вона мала би бути майже безкоштовною - трохи більше 3 коп./кг (1,35:41=0,033 грн), а не коштувати майже 6 грн.
"Щодо капусти невідповідність менша - ціна зросла в 13 разів, а індекс начебто скоротився в 1,44 разу (100,0:69,52). Сумарна різниця близько 19 разів (12,96х1,44). Загалом, аналогічні невідповідності й по інших овочах, які не подані в таблиці, щоб уникнути її перевантаження", - зазначає Ревенко.
Крім того, у таблиці, яку наводить Ревенко, крім даних по картоплі і білокачанній капусті, наведено ціни та індекси по яблукам.
"Щодо них картина також далека від реальної, але це єдиний продукт, стосовно якого виходить багаторазово завищений індекс. Грудневі ціни на яблука за 1999–2015 рр. збільшилися в 4,45 разу (1999 р. - 2,71, 2015 р. - 12,07 грн/кг), а індекс щодо них якимось чином зріс аж у 92 рази (!)", - зазначає автор.
Нагадаємо, що інфляція в Україні за підсумками 2015 року склала 43,3%. Офіційний курс гривні до долара знизився за рік на 52% - з 15,76 грн до 24,00 грн/долар.
Докладніше читайте в матеріалі Андрія Ревенка "Як в Україні рахують споживчу інфляцію. Частина 2" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".