Збитки виробників овочів і ягід від червневої негоди оцінюються у 270-300 млн грн. Через постійні дощі псується якість ягід - вони стають водянистими і несмачними.
Зливи і грози знищили понад 15 тис. га овочів і плодово-ягідної продукції в найбільш постраждалих регіонах України: Закарпатській, Донецькій, Луганській та Одеській областях. Про це повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
Як наголошується в повідомленні, основні регіони, які вирощують плодоовочеву продукцію в Україні, від негоди суттєво не постраждали. В цілому по країні станом на 13 червня втрати виробників овочів незначні і складають в середньому 5-6%. Найбільше постраждали виробники Закарпатської, Донецької, Луганської та Одеської областей. У цих регіонах знищено до 20% овочів і плодово-ягідної продукції - то більше 15 тис. га (загальна площа під овочами в цих регіонах становить більше 73 тис. га).
Фінансові втрати виробників УКАБ оцінює у 270-300 млн грн.
«Найбільшою проблемою став град, оскільки українські виробники плодоовочевої продукції на сьогодні практично не мають можливості захиститися від цієї негоди. На сьогодні тільки деякі компанії мають градозахисні сітки. Якщо говорити про конкретні товарні групи, наприклад, «борщовий набір» та інші овочі, то град може побити тільки верхню частину рослини, виходячи з цього, вегетація як мінімум припиняється, і така продукція як капуста однозначно втратить товарний вигляд», - зазначив фахівець експерт плодоовочевого ринку УКАБ Ігор Стрелюк.
Крім того, через негоду виробники не мають можливості регулярно збирати урожай ягідної продукції: суниці, малини, смородини, порічок тощо. Це викликає цінові коливання на ринках, а через часті дощі псується якість ягід: вони стають водянистими і несмачними, а частина врожаю залишається в полі. !zn