Орендарі та позови: які проблеми чекають на майбутнього інвестора «Більшовика»

Поділитися
Орендарі та позови: які проблеми чекають на майбутнього інвестора «Більшовика» © Фото з відкритих джерел
Сукупність усіх наявних проблем роблять проєкт для інвестора надто складним і надкоштовним

Через невирішеність проблем "Першого київського машинобудівного заводу" (ПКМЗ, колишній "Більшовик") новий власник разом із 100% акцій АТ автоматично отримає у спадок "гарячий" багаторічний конфлікт із містом і власне предмет цього спору — цех №5, разом із законними орендарями, яких буде неможливо виселити до закінчення строку договору оренди приміщення. Про це йдеться в колонці журналіста й публіциста, активіста ГО Centre UA та колишнього полоненого Володимира Фомічова ("Завод "Більшовик". Що чекає на зруйнований оборонний гігант?", "УП").

"З одного боку, продається 35 га землі в центрі Києва, з іншого – номінальний інвестор отримує не просто землю, а й купу проблем (бюрократичних, боргових, політичних), а також головний біль із людьми, які там працюють і яких треба буде звільняти згідно з КЗоТ", — заявив автор.

На його думку, саме сукупність усіх наявних проблем роблять проєкт для інвестора надто складним і надкоштовним.

"Після приватизації інвестор отримує проблему: комунікація з київською владою. Треба буде погодити проєкт землеустрою з департаментом містобудування та архітектури КМДА, отримати затверджений ДПТ від виконавчих органів Київради та зміну цільового призначення землі", — нагадав Фомічов.

За його даними, наразі у довготривалій оренді у третіх осіб перебуває 15 тис. м2 приміщень екс-"Більшовика". Фомічов підкреслює: ці договори "укладалися щодо окремих частин заводу, що унеможливлює цілісне використання території".

"Інвестор повинен чекати кінця терміну дії договору, щоб потім будувати новий проєкт. Не варто забувати й про те, що 5-й цех "Більшовика" також є в оренді. Про це свідчать слова Романа Білоскурського [ексгендиректора ПКМЗ. — Ред.], що у 5-го цеху ще задовго до початку будівництва Шулявського шляхопроводу з’явились орендатори, "які погодились зробити в ньому ремонт власним коштом за умови пільгової оренди", — розповів Фомічов.

Автор наголосив, що ситуацію для інвестора ускладнить і те, що земля під ПКМЗ має промислове цільове призначення (ЦП), а для будівництва житлової та/чи комерційної нерухомості її ЦП треба змінити.

"Для того, щоб це зробити, потрібне рішення Київради. Крім того, для цієї землі треба розробити детальний план території (ДПТ), а проєкт землеустрою погодити з Держгеокадастром та департаментом містобудування й архітектури КМДА", — написав активіст.

Фомічов також припустив, що плани інвестора наштовхнуться на непорозуміння з боку трудового колективу заводу та профсоюзів.

"На заводі близько 300 робітників, соцправа та гарантії яких важливо захистити. Мені відомо, що вони негативно сприймають процес приватизації. Є вірогідність перенесення виробництва на Черкащину, але колектив виступає проти, а без їхньої згоди це неможливо. При цьому інвестор зобов'язаний зберегти основні види діяльності, які, до речі, потребують модернізації", — зауважив автор.

Фомічов нагадав, що, за словами голови ФДМУ Дмитра Сенниченка, ПКМЗ продаватиметься з боргами. "Тобто новий власник підприємства отримає 500 млн боргів, борги по зарплаті, податки за землю та багато іншого", — пояснив він.

Автор підкреслив, що ПКМЗ — єдиний лот Великої приватизації, який ФДМУ ще може продати в 2021-му. "Не провалити приватизацію ПКМЗ – справа честі для голови Фонду держмайна Дмитра Сенниченка. Хоча це зробити буде нелегко", — резюмував Володимир Фомічов.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі