Які прогнозували експерти, ціни на продукти восени продовжують зростати. За останні два тижні українські фермери підвищили відпускну ціну на моркву, повідомляє EastFruit.
Зараз морква надходить у продаж по 17-22 грн/кг, що в середньому на 10% дорожче, ніж тижнем раніше.
Причиною такого подорожчання стала дощова погода, що зберігається майже на всій території України, та не дозволяє виробникам продовжити збирання овочів, у тому числі й моркви.
Як зазначають експерти, ця ситуація є нетиповою, оскільки у вересні, як правило, пропозиція української овочевої продукції на ринку досягає своїх максимальних значень, а ціни залишаються досить низькими.
Високі ціни на моркву також пов’язують із суттєвим скороченням виробництва цього коренеплоду в Україні цього сезону. На цей час більшість фермерів вже заявили про рішення закладати якісну продукцію на зберігання, через що пропозиція цієї продукції на ринку дещо скоротилася.
На сьогодні морква в Україні вже коштує в середньому в 3,2 раза дорожче, ніж у другій половині вересня 2021 року. На думку аналітиків ринку, це пов’язано зі зниженням виробництва цих коренеплодів як внаслідок скорочення посадкових площ, так і внаслідок зменшення врожайності через погодні катаклізми.