В епоху захоплення правильним харчуванням, вегетаріанством і веганством рецепти великодньої випічки можуть бути інтерпретовані по-різному. "Новое время" зібрало незвичайні рецепти традиційної великодньої здоби.
Веганська паска за рецептом Рудольфа Краєвського (Vegano Hooligano)
Інгредієнти (на 1 кг готової паски):
300 г цільнозернового борошна пшеничного в/с
100 г кукурудзяного борошна грубого помелу
100 г вівсяного борошна грубого помелу
50 г родзинок
20 г сушеної журавлини
20 г підсмаженого арахісу
20 г подрібненого волоського горіха
250 г соняшниково-кукурудзяного масла
8 г солі
200 р цукру або 50 г порошку стевії
3 г ванільного цукру бурбон натуральний
3 г соди гасимо 3 г лимонного соку
700 мл теплої води (додати при необхідності)
150 г цукрової пудри або порошок з сушеного родзинок
70 мл рослинного молока
3 г кукурудзяного крохмалю
Приготування:
Змішуємо всі сипучі продукти, крім цукру. В окремій мисці соду гасимо лимонним соком, додаємо теплої води, вливаємо до води масло, змішуємо, поступово помішуючи. Додаємо суміш з сипучих продуктів, робимо тісто як на оладки.
Даємо тісту постояти в теплі 20 хв.
Додаємо в тісто цукор або стевію і перемішуємо. Відразу заливаємо тісто по формах, до рівня вище середини.
Запікаємо в розігрітій духовці при 170°С протягом 20 хв, потім зменшуємо температуру до 160°С. Для маленьких пасок додатковий час 30-40 хв, для більших від 500 г - 50-60 хв.
Прикраса:
Цукрове: рослинне молоко з крохмалем доводимо до кипіння, варимо 3 хв, даємо охолонути. У миску з цукровою пудрою, додаємо невеликими порціями рослинне молоко, збиваючи міксером або ручним блендером. Отриману густу масу намазуємо на паски, прикрашаємо натуральними сухофруктами, подрібненими горіхами, насінням льону та кунжуту.
Горіхова: змащуємо паску готової або самостійно приготовленої горіховою пастою, посипаємо подрібненими сухофруктами і горішками.
Сирна паска в стилі RAW за рецептом ресторану nebo's
Інгредієнти (на 10 пасочок):
1 кг кешью
0,5 л води
500 г кокосової стружки
200 г меду
80 г кокосового масла
200 г волоського горіха
400г подрібнених кураги з родзинками
Глазур:
250 г кешью
450 г кокосової стружки
300 г меду
300 г масла какао
50 г лимонного фрешу
150 г води
Приготування:
Спочатку необхідно приготувати сир з кешью. Для цього беремо 1 кг замоченого на ніч кешью, 0,5 л води, збиваємо в блендері до однорідної маси. Виливаємо масу в марлю і ставимо на ніч під прес. Після видаляємо рідину, і в марлі залишиться сирна маса.
Готуємо пасту з 500 г жирної кокосової стружки, 200 г меду (різнотрав'я або соняшник за смаком) і 80 г кокосового масла. Всі інгредієнти збиваємо в потужному блендері.
Отриманий сир змішуємо з кешью з пастою, потім втручається в цю масу волоський горіх і подрібнені курагу з родзинками. В межах температури 25°C формуємо отриману масу у відповідні форми. Як варіант, це можуть бути одноразові паперові стаканчики на 250 або 300 мл
Ставимо сирну паску в формочках в холодне місце, щоб вона застигла. Через годину пасочки можна витягати (вони повинні бути досить щільною консистенції).
Паски поливаємо білою глазур'ю. Для неї всі інгредієнти збиваємо в блендері до однорідної маси.
Декоруємо зверху кокосовою стружкою і дрібно нарізаною в'яленої журавлиною.
Ово-лакто бездріжджова шоколадна паска від Едуарда Насирова
Інгредієнти (на 3 паски):
панірувальні сухарі
300 г вершкового масла
300 г цукру
300 г борошна
4 яйця
1 год л ванільного екстракту
1,5 год л розпушувача
120 мл молока
80 г шоколаду
2 ст л какао
2 ст л сухої чорної смородини
Приготування
Форми змастити маслом і присипати сухарями. Духовку розігріти до 175°C.
Масло збити з цукром і ваніллю. По одному ввести яйця, перемішати.
Борошно просіяти з розпушувачем, і ввести в масляну суміш невеликими порціями, чергуючи з молоком.
Додати в тісто подрібнений шоколад, какао і смородину. Відправити його у форми і випікати близько 45 хвилин.
Дати охолонути, потім вийняти з форми і прикрасити за своїм бажанням.