2023-го українське кіно принесло державі в 4,5 рази більше, ніж минулого року

Поділитися
2023-го українське кіно принесло державі в 4,5 рази більше, ніж минулого року "Мавка" принесла Держкіно 12,4 мільйона гривень © Mavka/Facebook
Українські фільми заробили рекордну суму у гривні.

Дев'ять місяців 2023 року принесли українській Державній агенції з питань кіно 31,4 мільйона гривень від реалізації прав на фільми. Це у 4,5 рази більше, ніж торік, повідомляє Forbes.

За словами продюсера та співзасновниці Української кіноакадемії Юлії Сінькевич, таке зростання пов'язане з виходом у прокат фільмів, на які були великі надії. Серед них, зокрема, «Мавка. Лісова пісня» та «Довбуш», обидва отримали «солідне фінансування».

На виробництво «Мавки» Держкіно витратило 49,5 мільйонів гривень, а «Довбуша» – 65 мільйонів. Мультик повернув державі 12,4 мільйона гривень, а фільм – 1,9 мільйона.

При цьому «Мавка» принесла 40% від усіх виплат, які «повернули» фільми, що фінансуються Держкіно. За вісім місяців у прокаті мультик зібрав 20 мільйонів доларів. «Мавку» продали більш ніж на 20 територій, а 1 грудня вона вийде на Netflix.

Мультик також випередив фільм «Я, ти, він, вона», який довгий час був найкасовішою українською стрічкою.

Фільм Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург» зібрав у прокаті 34,3 мільйона гривень, а також вийшов на Netflix, Megogo та Sweet.tv. За залучених близько 20 мільйонів гривень від Держкіно повернути вдалося 6,3 млн. грн.

У цьому році військова драма «Снайпер. Білий ворон» (2022) приніс спецфонду 2,2 мільйона гривень, минулого року – понад 940 000 грн. Держава інвестувала у фільм майже 24 мільйони – це 80% загальної вартості виробництва фільму. Загальні збори перевищили 5 мільйонів гривень.

Водночас Сінькевич вважає, що зростання надходжень до спецфонду Держкіно навряд чи стане тенденцією. За її словами, на обрії немає великих релізів. Їхній появі не сприяє відтік кадрів зі сфери через недостатнє фінансування.

«Щоб отримати міжнародні кошти, потрібно спершу залучити національні. Тому виробництва, як було до вторгнення, немає. І навіть якби [зараз] знімався, умовно, "Довбуш", зібрати команду на зйомки було б майже неможливо», - додала Сінькевич.

Раніше стало відомо, що "Марвели" стали найпровальнішим фільмом в історії кіноселену Marvel. За перші вихідні у прокаті США вони зібрали лише 47 мільйонів доларів замість 80 мільйонів, як планувалося.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі