ЗМІ: У США затримано ще одного «російського шпигуна»

Поділитися
У США за звинуваченням у шпигунстві на користь Росії затримано ще одну особу. Про це у вівторок, 13 липня, повідомила американська газета The Wall Street Journal (WSJ).
У США за звинуваченням у шпигунстві на користь Росії затримано ще одну особу. Про це у вівторок, 13 липня, повідомила американська газета The Wall Street Journal (WSJ).Видання при цьому посилається на проінформовані джерела у ФБР. За даними газети, затриманий - 23-річний чоловік, його ім'я не називається. «Слідчі з відділу контррозвідки ФБР розслідували дії 23-річного росіянина з осені минулого року, коли його ім'я спливло у ході розслідування діяльності шпигунської мережі, яке тривало близько 10 років», - цитує слова джерела WSJ у ФБР. Таким чином, пише газета, загальна кількість «російських шпигунів», які працювали у США, досягла 12 осіб. Десять із них минулого тижня були депортовані до Відня, де їх 9 липня обміняли на чотирьох громадян Росії, раніше засуджених за шпигунську діяльність. Нагадаємо, шпигунський скандал у США вибухнув у кінці червня. Тоді американська влада оголосила про арешт 10 осіб, які ймовірно працювали на російські спецслужби. Ще один підозрюваний встиг облишити США, однак потім був затриманий на Кіпрі. Тим не менше, він був звільнений місцевим судом під заставу, після чого зник у невідомому напрямку. У четвер, 8 липня, всі десять заарештованих постали перед судом у Нью-Йорку. Вони пішли на угоду зі слідством, визнавши, що були агентами Москви і діяли на території США незаконно. Семеро із заарештованих назвали свої справжні російські імена. Таким чином, вони визнали, що жили за підробленими документами. Залишилися троє - Ганна Чепман, Михайло Семенко і Вікі Пелаез - діяли під справжніми іменами. Так, подружжя Річард і Сінтія Мерфі виявилися Володимиром і Лідією Гурієвими, а Трейсі Фолі представилася як Олена Вавілова. Дональд Хітфілд назвав ім'я Андрій Безруков. Хуан Лазаро представився суду як Михайло Анатолійович Васенко. Раніше Патрісія Міллз і Майкл Зоттолі назвали імена Наталя Переверзєва і Михайло Куцик. Відразу після цього всі десять агентів були депортовані зі США. Пізніше у Відні вони їх обміняли на засуджених у РФ Сергія Скрипаля, Геннадія Василенка, Ігоря Сутягіна та Олександра Запорозького. За версією американської влади, всі заарештовані у США агенти працювали на російську розвідку під прикриттям і виконували різні завдання, зокрема, збирали інформацію про розробки у галузі озброєння. Також у їхнє завдання входило налагодження контактів із впливовими особами. Генеральний прокурор США Ерік Холдер заявляв, що Росія платила своїм агентам «сотні тисяч доларів».

За матеріалами: ИноПресса, Лента.Ru, WSJ

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі