ЗМІ: Суддею-доповідачем у справі про конституційність політреформи 2004 року призначено Вдовиченка

Поділитися
© newsmoldova.ru
Суддею-доповідачем у справі про конституційність закону "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 № 2222-IV призначено суддю КС Сергія Вдовиченка.

Суддею-доповідачем у справі про конституційність закону "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 № 2222-IV призначено суддю КС Сергія Вдовиченка.

Про це у понеділок, 2 серпня, повідомляє «Українська правда» з посиланням на свої джерела.

Суддя Вдовиченко - уродженець Донецької області, у минулому - суддя Центрально-міського районного суду міста Макіївка. Вдовиченко був призначений суддею КС у травні 2008 року за квотою президента.

За словами джерел, за призначення Вдовиченка перед Віктором Ющенком особисто клопотав Віктор Янукович, і тодішній президент був змушений внести цю кандидатуру, щоб Партія регіонів дозволила прийняти присягу двом іншим суддям КС за квотою голови держави.

За даними видання, саме Вдовиченко буде готувати проект рішення суду.

Як відомо, Конституційний суд відкрив провадження за поданням 252 депутатів щодо конституційності закону "Про внесення змін до Конституції України".

Варто відзначити, що багато представників Партії регіонів наполягали на необхідності скасування політреформи 2004 року, у результаті якої Україна перейшла від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління.

Так, лідер парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявляв, що для зміни Конституції України необхідною умовою є проведення всеукраїнського референдуму з цього питання. «Ми всі є свідками того, що непродумана і не до кінця доведена реформа 2004 року спровокувала те, що ми протягом п'яти років жили в атмосфері суцільного хаосу і з'ясування відносин між гілками державної влади», - сказав тоді Єфремов.

Також проведення референдуму щодо скасування внесених у 2004 році змін до Конституції допускали міністр юстиції Олександр Лавринович і заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера.

Однак, Володимир Литвин висловлював думку, що ухвалення рішення про скасування політичної реформи 2004 року є вельми проблематичним.

Раніше у статті для «Дзеркала тижня» один з авторів Конституції України Віктор Мусіяка писав, що реальна можливість скасувати даний закон існувала лише у проміжок між його опублікуванням і набуттям чинності.

«Оскільки мова йде про Закон №2222, за яким змінено текст Конституції, необхідно відзначити, що у проміжку між опублікуванням закону та набуттям ним чинності (в основному з 01.01.2006 року) існувала реальна можливість скасування Закону, у разі визнання його Конституційним судом України неконституційним, але така можливість була втрачена», - заявив Мусіяка.

При цьому юрист нагадав, що виключення існуючих положень Конституції може відбуватися тільки тим же шляхом, що і внесення нових.

«Ініціаторам ідеї проведення референдуму з названим порядком денним (про скасування політреформи - ред.) варто пам'ятати, що змінами до Конституції є як нові положення, що вносяться до тексту Основного Закону, так і виключення (зміна) положень статей (їх частин) із чинного тексту Конституції. Спосіб внесення змін шляхом виключення з тексту Конституції може бути тільки той, що визначений розділом XIII Конституції», - упевнений Мусіяка.

За матеріалами «Українська правда»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі