ЗМІ: Розширити сферу впливу президента вдалося без внесення змін до Конституції

Поділитися
Коаліція змогла розширити повноваження президента Віктора Януковича без внесення змін до Конституції. Про це виданню «Коммерсант-Украина» повідомили джерела, близькі до голови держави.

Коаліція змогла розширити повноваження президента Віктора Януковича без внесення змін до Конституції. Про це виданню «Коммерсант-Украина» повідомили джерела, близькі до голови держави. Сталося це в рамках прийняття у липні цього року закону «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики», в якому депутати дали розширене визначення поняття національної безпеки і віднесли до запитань, що його стосуються, процеси в усіх сферах життя, починаючи від культурної і закінчуючи фондовими ринками.

Розширення повноважень президента Януковича, яке залишилося непоміченим опозицією, в адміністрації президента називають «спецоперацією». «Дивно, що її ніхто не помітив», - сказало джерело видання в адміністрації президента. Як стало відомо, перед розглядом згаданого закону у другому читанні народний депутат Валерій Писаренко (БЮТ; входить до так званої «групи Портнова» - заступника голови адміністрації президента Андрія Портнова) вніс поправку, якою запропонував внести зміни до закону «Про національну безпеку», а саме - уточнити визначення поняття «національна безпека».

Враховуючи, що прийняття закону проходило ввечері у практично порожній сесійній залі, за відсутності депутатів опозиції, на цю поправку, занесену до «перехідних положень», мало хто звернув увагу. У той же час саме завдяки їй можна говорити, що Янукович отримав всю повноту влади у країні. Тепер, використовуючи нове визначення поняття «національна безпека», президент має право впливати на прийняття рішень у всіх сферах життя. Наприклад, попереджати і нейтралізовувати реальні і потенційні загрози національним інтересам у сферах «культурного розвитку населення, забезпечення свободи слова» або «монетарної та валютної політики».

Інструментом впливу є Рада національної безпеки і оборони (РНБО). Як відомо, стаття 107 Конституції затверджує право «координувати і контролювати діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони» за Радбезом, який у свою чергу є координаційним органом при президенті. Очолює РНБО голова держави, він же формує її персональний склад. Окрім того, президент «спрямовує діяльність і здійснює загальне керівництво РНБО», а також «дає доручення членам РНБО, пов'язані з виконанням покладених на нього функцій». Рішення Радбезу вводяться в дію указами голови держави.

У комітеті Верховної ради з питань нацбезпеки і оборони підтвердили, що питання про розширення визначення поняття національної безпеки обговорювалося і члени комітету позитивно оцінили цю ініціативу. Радник президента, секретар комітету Юрій Самойленко (Партія регіонів) пояснив, що внесення змін продиктовано викликами, які стоять зараз перед державою. Разом з тим він підкреслив, що члени комітету «не обговорювали це в ракурсі розширення повноважень президента». «Хоча моя особиста думка - у країні повинен бути один господар, - заявив він .- Але при цьому президент не виходить за рамки Конституції, оскільки РНБО може лише давати рекомендації, координувати і контролювати, але не вказувати і не виконувати».

Автор поправки Писаренко стверджує, що цілі розширити повноваження президента він перед собою не ставив. «Вже давно у всіх європейських країнах до державної безпеки в першу чергу відносять не захист кордонів, а захист економіки. Тому мета цієї поправки - визначити межі, де закінчується національна безпека, для того щоб РНБО могла займатися питаннями, дійсно пов'язаними з нею», - сказав він.

В опозиції впевнені, що «тенденція до розширення повноважень президента є». «Вони (влада) весь час намагається законами зробити Україну де-факто президентсько-парламентською республікою», - заявив перший заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя Юрій Кармазін («Наша Україна-Народна самооборона»). Втім, до радикальних дій в опозиції поки не готові. «Опозиція збирається протидіяти штучному розширенню повноважень президента, але, на жаль, на сьогоднішній день ми практично позбавлені будь-яких можливостей ефективної боротьби з владою, крім апелювання безпосередньо до суспільства», - сказав народний депутат Сергій Власенко (БЮТ).

Закон «Про основи національної безпеки»

Стаття 1 в редакції 2003 року. «Національна безпека - захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, завдяки якій забезпечуються сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, попередження та нейтралізація реальних та потенційних загроз національним інтересам».

Стаття 1 в редакції 2010 року. «Національна безпека - захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, завдяки якій забезпечуються сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, попередження та нейтралізація реальних та потенційних загроз національним інтересам у сферах правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією, прикордонної діяльності та оборони, міграційної політики, охорони здоров'я, освіти і науки, науково-технічної та інноваційної політики, культурного розвитку населення, забезпечення свободи слова та інформаційної безпеки, соціальної політики та пенсійного забезпечення, житлово-комунального господарства, ринку фінансових послуг, захисту прав власності, фондових ринків і обігу цінних паперів, податково-бюджетної та митної політики, торгівлі та підприємницької діяльності, ринку банківських послуг, інвестиційної політики, ревізійної діяльності, монетарної та валютної політики, захисту інформації, ліцензування, промисловості та сільського господарства, транспорту і зв'язку, інформаційних технологій, енергетики та енергозбереження, функціонування природних монополій, використання надр, земельних і водних ресурсів, корисних копалин, захисту екології та навколишнього середовища та інших сферах державного управління при виникненні негативних тенденцій і до створення потенційних або реальних загроз національним інтересам».

За матеріалами «Комерсант-Украина»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі