ЗМІ: Росія припинила фінансову допомогу Придністров'ю

Поділитися
Невизнана республіка Придністров'я перестала одержувати фінансову допомогу РФ, яка безперебійно надходить до регіону з 2008 року. Про це у п'ятницю, 23 липня, повідомляє газета «Комерсант».
Невизнана республіка Придністров'я перестала одержувати фінансову допомогу РФ, яка безперебійно надходить до регіону з 2008 року. Про це у п'ятницю, 23 липня, повідомляє газета «Комерсант».За даними видання, на рахунок парламенту республіки не був перерахований третій щоквартальний транш, призначений для виплат пенсіонерам. Одночасно у придністровських ЗМІ пройшла інформація щодо закриття у російських банках кореспондентських рахунків придністровського «Газпромбанку», контрольованого сином президента ПМР Ігоря Смирнова Олегом Смирновим. Банк підозрюють у здійсненні махінацій з коштами, що надходили із Росії у якості фінансової допомоги, уточнює газета. Придністровська республіка одержувала фінансову допомогу від Росії із 2008 року для виплат надбавок пенсіонерам. Зокрема, за перше півріччя 2010 року Тирасполь отримав 414 млн російських рублів (близько 15 мільйонів доларів), призначених для виплат грошових надбавок 137 тисячам придністровських пенсіонерів (сума щомісячної надбавки становить $15). Останній щоквартальний транш був переказаний до республіки навесні, після чого допомога була раптово заморожена. За даними джерела газети, про можливе припинення фінансування Тирасполь попереджали ще взимку 2010 року. Москва вимагала забезпечити цільове використання російських коштів і провести незалежний аудит придністровського Республіканського банку. Лист з даними вимогами було направлено на ім'я президента Придністров'я Ігоря Смирнова після того, як російська влада отримала інформацію, що кошти, які вони переказують до невизнаної республіки, чомусь переводяться на рахунок найбільшого з банків Придністров'я «Газпромбанку». Головою ради директорів цього банку є молодший син Ігоря Смирнова - Олег Смирнов. За даними «Комерсанта», Москва не тільки заморозила фінансову допомогу Тирасполю, але і вирішила натиснути на сам «Газпромбанк». Банк Росії, пише видання, розіслав російським фінансовим установам лист, в якому йдеться про недобросовісність придністровського банку. Зокрема, російський регулятор повідомив, що «Газпромбанк» бере участь у несумлінних фінансових операціях, які здійснювалися з коштами, що надійшли до Придністров'я у вигляді фінансової допомоги від російських організацій. Тим часом у самому Придністров'ї інформація про початок фінансовому неблагополуччя не виходить за межі втаємничених у цю проблему відомств, відзначає газета. Більше того, місцеві пенсіонери продовжують справно отримувати нібито російську надбавку, яку насправді їм виплачують із коштів, що збираються з підприємств і населення за російський же газ. Зробити це нескладно, оскільки Тирасполь давно не платить «Газпрому» за спожите паливо, і борг регіону за газ уже перевищив 2 мільярди доларів, додає газета.

За матеріалами «Комерсанта»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі