ЗМІ: Голомшу звільнили за позицію щодо Голодомору

Поділитися
Приводом для звільнення заступника генпрокурора України Миколи Голомші стала його позиція щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу, повідомляє «Фокус».
Приводом для звільнення заступника генпрокурора України Миколи Голомші стала його позиція щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу, повідомляє «Фокус». Як розповіло виданню джерело, близьке до Генеральної прокуратури, питанням відставки Голомші займався перший заступник генпрокурора Віктор Пшонка. «Наприкінці липня Пшонка разом з одним із заступників голови АП зайшов у кабінет Голомші. Під час розмови було піднято питання про визнання Голодомору геноцидом українського народу», - джерело зазначило. Справа в тому, що Голомша керував цим судовим процесом від прокуратури, і за його підписом матеріали, зібрані СБУ, пішли до суду. «Під час розмови мова зайшла про те, що всі розуміють характер того політичного моменту і Голомшу ні в чому не звинувачують, однак, тепер позицію Генпрокуратури у цій справі варто було б змінити», - співрозмовник продовжує. За його словами, така необхідність виникла не стільки через політичні погляди Януковича, скільки з практичної необхідності виправдати гаранта у розпочатому проти нього судовому процесі. Нагадаємо, що у середині червня Володимир Волосюк подав на Януковича до суду за те, що під час спілкування з журналістами у Страсбурзі президент заявив про те, що Голодомор не був геноцидом окремого народу. На думку позивача, тим самим Янукович порушив діючий український закон, згідно з яким «публічне заперечення Голодомору 1932-1933 років в Україні як геноциду визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним». «Перед юристами з Банкової постало завдання захисту Януковича у суді. Стосовно СБУ і парламенту питань не було - восени закон про відповідальність за заперечення геноциду повинні скасувати. Проте, оскільки судове рішення, яке знайшло відповідальних саме за геноцид було вже ухвалено, виникла необхідність переглянути позицію Генпрокуратури, з чим вони і прийшли до Голомші. Мабуть для нього це мало стати певним тестом на лояльність», - зазначило джерело. Однак, за його відомостями, Голомша відмовився відкликати свій підпис під документами щодо Голодомору, за що і був фактично понижений по службі.

За матеріалами "Фокуса"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі