З аварією на «Фукусімі» борються 500 добровольців

Поділитися
Протягом двох тижнів 500 добровольців працюють на АЕС «Фукусіма-1», намагаючись завадити тому, щоб нинішня ядерна катастрофа не мала біблійний масштабів, пише П'єтро Дель Ре в газеті La Repubblica.

«Ні, радіація мене не лякає, - каже 39-річний Казума Яакота, який ось вже два тижні працює на «Фукусіма» разом з кількома сотнями техніків. - Я б хотів, щоб нам постачали гарячу їжу: ми більше не можемо харчуватися вітамінізованими батончиками і консервами». Як будь-який справжній герой, він не скаржиться на головне - на небезпеку, якій щодня піддається. Він просить лише про мале, допоміжне: добру вечерю, матрац, щоб відпочити після зміни. «Сподіваюся, що мої прохання будуть почуті і найближчим часом буде прийнято необхідні заходи", - говорить він.

Казума Яакота очолює команду добровольців, які намагаються охолодити реактори, пошкоджені в результаті цунамі: «Мої люди втратили все. Тепер вони живуть тільки для того, щоб перемогти в цій гонці з часом».
«Ми живемо у двоповерховому будинку, побудованому в липні минулого року на території станції. Умови дуже складні . Замість матраців ми спимо на свинцевих матах, які повинні захистити нас від радіації. Люди сплять всюди: в залах засідань, в коридорах, поруч з ванними кімнатами. Всі сплять не роздягаючись, на підлозі, покотом, - розповідає Яакота. - Наша робота полягає в тому, щоб очистити станцію від радіоактивних уламків, що з'явилися в результаті вибухів. Фахівці повинні прокладати нові кабелі, щоб відновити подачу електроенергії, необхідну для охолодження, і одночасно заливати водою реактори, щоб уникнути перегріву стрижнів. Але мова йде про гонку з часом, кожного дня з'являються нові проблеми».
Відповідаючи на запитання журналіста про те, чи захищені добровольці належним чином, Яакота сказав: «У нас є захисні костюми, пара рукавичок з подвійним екрануванням і захисна маска для обличчя. Є також ліхтарики, бо дуже часто доводиться працювати в темноті. Люди знаходяться на станції по 48 годин, потім вони мають право на короткий відпочинок за межами станції. Ми намагаємося не перебувати постійно на станції, тому що ми безперервно піддаємося величезним дозам опромінення. Зазвичай працюємо з 10:00 до 17:00. Деяким доводиться працювати в нічну зміну, щоб контролювати розвиток ситуації до наступного ранку. Через брак води ніхто не може прийняти душ або змінити одяг. У нашому штабі є і ще одна проблема: ми не можемо включити вентиляцію через високий рівень зовнішньої радіації, при тому, що ми повинні постійно бути в масках».
Минулого тижня двоє робітників були терміново госпіталізовані, оскільки отримали великі дози після контакту з водою, яка витікає з одного з реакторів: чоботи виявилися недостатньо високими. «Умови роботи на станції стають все більш небезпечними, тому буде важко знайти інших техніків, які згодні ризикувати життям», - сказав керівник рятувальників.
«Багато хто з добровольців стали жертвами землетрусу. У багатьох немає більше будинків. Це люди, які втратили все: роботу, сім'ю, друзів. І тепер новим сенсом їхнього життя стало забезпечення безпеки на АЕС», - говорить Казума Яакота.
За матеріалами La Repubblica, Inopressa.Ru
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі