В.о. мера Москви запропонував перенести скандальний пам'ятник Петру I

Поділитися
© facebook.com/profile.php?id=100001747238182
Виконуючий обов'язки мера російської столиці Володимир Рєсін на оперативній нараді в московській адміністрації запропонував перенести скандальний пам'ятник Петру I авторства скульптора Зураба Церетелі з насипу на злитті Москви-ріки і Обвідного каналу в інше місце. Про це у понеділок, 4 жовтня, повідомив «Інтерфакс» з посиланням на "джерело в міському керівництві, яке заслуговує на довіру".
Виконуючий обов'язки мера російської столиці Володимир Рєсін на оперативній нараді в московській адміністрації запропонував перенести скандальний пам'ятник Петру I авторства скульптора Зураба Церетелі з насипу на злитті Москви-ріки і Обвідного каналу в інше місце. Про це у понеділок, 4 жовтня, повідомив «Інтерфакс» з посиланням на "джерело в міському керівництві, яке заслуговує на довіру".За даними агентства, учасники наради спробували заперечити в.о. мера, зазначивши, що перенесення монумента роботи Зураба Церетелі «обійдеться в суму, на яку можна побудувати два дитячих садки». Однак Рєсін у відповідь заявив, що «розумний вчиться на чужих помилках». Офіційного підтвердження наміри столичної влади перемістити пам'ятник «В ознаменування 300-річчя російського флоту» поки немає. Тим не менше, це перенесення вже активно обговорюється у владних колах. Так, голова комісії Мосміськдуми з перспективного розвитку та містобудування Михайло Москвін-Тарханов вже озвучив приблизний кошторис такого проекту. За його словами, перенесення пам'ятника може обійтися міському бюджету у мільярд рублів (трохи більше 3 мільйонів доларів). «Думаю, що перенесення пам'ятника обійдеться місту як будівництво нової школи - приблизно в 600-700 мільйонів рублів. Однак ця сума може і досягти одного мільярда», - сказав столичний депутат. Він також запропонував дізнатися думку москвичів стосовно необхідності перенесення 98-метрового Петра. При цьому Москвін-Тарханов зазначив, що особисто він ідею перенесення підтримує. Він запропонував поставити пам'ятник у парку Північного річкового порту. Однак проти цього вже виступив в.о. префекта Північного адміністративного округу Москви Олег Мітволь. Пам'ятник Петру I був споруджений у 1997 році. Зовнішній вигляд монумента і значні розміри не раз піддавалися критиці як з боку фахівців, так і простих москвичів. Зокрема, лихій славі сприяла думка, що пам'ятник є переробленою версією іншої роботи Церетелі, гігантської статуї Колумба, яку відмовилися прийняти у якості дарунку США. Нову хвилю пропозицій прибрати пам'ятник спровокувала відставка мера Москви Юрія Лужкова, якого вважали прихильником творчості Церетелі. Так, член Громадської палати РФ відомий галерист Марат Гельман сказав, що пам'ятник треба прибрати з центру Москви - «на Нарву, на Клязьму, можна горизонтально покласти біля ЦДХ». За перенесення виступив рух "Архнадзор". Проте зараз представник організації Наталя Самовер попередила, що переміщення пам'ятника може виявитися популістським кроком. «Перенести пам'ятник і сказати, що всі проблеми з виглядом Москви зняті, - це чергова спроба маніпулювання громадською думкою», - зазначила вона. Самовер підкреслила, що у першу чергу в Москві треба рятувати від знищення інші об'єкти - Хітровську площу, садибу Шаховських на Великій Нікітській, палати Гур'євих, будинок Бикова на 2-й Брестській, друкарню Лисицького у 1-м Самотічному провулку.

За матеріалами: Інтерфакс, Лента.Ru, Эхо Москвы

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі