Віталій Кличко: Новий закон про вибори перетворює Україну на закрите акціонерне товариство

Поділитися
Закон про місцеві вибори, прийнятий парламентом 10 липня, спрямований на консервування нинішньої політичної системи та недопущення появи нових лідерів. Про це у понеділок, 12 липня, заявив голова партії «УДАР» Віталій Кличко.

Закон про місцеві вибори, прийнятий парламентом 10 липня, спрямований на консервування нинішньої політичної системи та недопущення появи нових лідерів. Про це у понеділок, 12 липня, заявив голова партії «УДАР» Віталій Кличко.

«Про яке оновлення політики ми можемо говорити, якщо цей закон фактично не дає можливості новим політичним силам брати участь у виборах? Він не має нічого спільного з демократією і суперечить Конституції. Адже у ній чітко зазначено право кожного громадянина бути обраним. Тепер, щоб реалізувати це право, потенційному кандидатові потрібно йти на уклін до певної політичної сили», - вважає Віталій Кличко.

На його думку, причина появи такого закону повністю зрозуміла - це страх старої політичної еліти перед появою нових лідерів.

«Відбувається консервування нинішньої політичної системи. І новий закон про вибори фактично перетворює Україну на закрите акціонерне товариство, яким буде керувати не народ, а купка обраних. Так ми ніколи не виберемося із корупційного, політичного та економічного хаосу. Без скасування антидемократичних норм цього закону майбутнє України як цивілізованої європейської держави практично неможливе», - заявив Кличко.

Політик також зазначив, що його партія «УДАР» вимагає від депутатів Верховної Ради перервати свої «канікули» і скасувати антиконституційні норми закону: «Прийняти таке рішення - в інтересах самих депутатів. Адже, якщо політична псевдоеліта не хоче йти на зустріч бажанням мільйонів громадян, то рано чи пізно народ буквально «винесе» таку еліту з її тепленьких крісел».

Його побоювання розділяє і голова Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко. Вчора, 11 липня, в інтерв'ю Бі-бі-сі він заявив, що новий закон про місцеві вибори порушує конституційні права громадян.

"Збереження норми про те, що висувати кандидатів до районних, міських, обласних рад та на посаду мерів міст зможуть лише місцеві осередки партій, і не пізніше, ніж за рік до дня виборів", - зазначив Черненко.

"Це норми, які найбільше критикували, тому що вони суттєво обмежують права тих громадян, які не хочуть бути членами партій, але претендують на входження до місцевих органів влади", - вважає голова КВУ.

"Ця норма суперечить Конституції, за якою кожному громадянину гарантується право бути обраним. Це суперечить міжнародним угодам, які підписувала Україна", - підкреслив він, додавши, що метою цього було "максимально обмежити участь у виборах конкурентів правлячої партії".

На думку Черненка, норма про те, що у виборах можуть брати участь лише партії, які на день виборів були зареєстровані не менше ніж рік тому, вдарить по партіям Арсенія Яценюка і Сергія Тігіпка.

"Щодо останнього, то це взагалі дуже великий виклик йому як союзникові по коаліції та по уряду", - сказав він.

"Окрім того, така норма дуже сильно б'є по місцевим елітам", - додав Черненко.

"Як на мене, на цих виборах все буде виглядати навіть гірше, ніж було до цих пір. Тому що партійні списки і далі будуть залишатися закритими, їх будуть формувати партійні лідери. Ні про які відкриті списки - хоча правляча Партія регіонів це проголошувала раніше неодноразово - зараз мова не йде", - зазначив голова КВУ.

"І ще більше спотворили мажоритарну систему. Тому що кандидата у мажоритарному окрузі буде висувати, знову ж таки, партія. Заборона самовисування ідею мажоритарноїсті просто дискредитує", - сказав Черненко.

"Іншими словами, партійний бонза буде формувати партійний список і він же буде вирішувати, хто буде балотуватися у мажоритарному окрузі від його партії", - зазначив голова КВУ.

Нагадаємо, раніше, 11 липня, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, коментуючи ухвалення Верховною Радою закону про місцевих виборів, заявив, що очолювана ним партія фактично виключена з виборчого процесу на місцевих виборах 31 жовтня.

«Партія регіонів разом зі своїми прибічниками - Блоком Литвина і комуністами - вчора ухвалила закон, за яким партію« Фронт Змін », очолювану мною, фактично виключено з виборчого процесу на місцевих виборах 31 жовтня», - наголосив Арсеній Яценюк.

Напередодні Верховна Рада України прийняла закон про проведення виборів до Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів за мажоритарно-пропорційною виборчою системою № 6601. Дане рішення підтримали 259 народних депутатів із 285 зареєстрованих у залі.

У даному законі збережено норму, яка передбачає право висування кандидатів на місцевих виборах місцевим партійним організаціям за умови, якщо така парторганізація зареєстрована не пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів. Дана норма, як раніше писало «ДТ», обмежує доступ до виборів політичних сил нової хвилі, які почали розвиватися в останні рік-півтора.

Наприклад, від «Фронту змін» у місцевих виборах зможуть взяти участь висуванці 19 осередків партії, а не зможуть - 631, оскільки, за даними Мін'юсту, отриманими «ДТ», вони були зареєстровані менш ніж за рік до 31 жовтня.

За матеріалами: прес-служба Блоку Кличка, Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі