Верховна Рада ратифікувала європейську Конвенцію щодо захисту персональних даних

Поділитися
Український парламент у вівторок, 6 липня, ратифікував Конвенцію Ради Європи щодо захисту осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних та додатковий протокол до цієї конвенції стосовно органів нагляду та транскордонних потоків даних.

Український парламент у вівторок, 6 липня, ратифікував Конвенцію Ради Європи щодо захисту осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних та додатковий протокол до цієї конвенції стосовно органів нагляду та транскордонних потоків даних.

За закон проголосувало 317 народних депутатів із зареєстрованих у залі 426.

Мета цієї конвенції - забезпечення права кожної особистості, незалежно від її громадянства та місця проживання, на недоторканність особистого життя у зв'язку із обробкою персональних даних.

Документ буде діяти стосовно файлів персональних даних для автоматичної обробки в державному і приватному секторах.

Разом з тим, у держави під час підписання або здачі на зберігання своєї ратифікаційної грамоти або документа про прийняття або затвердження Конвенції є право звернутися із заявою на ім'я Генерального секретаря Ради Європи про те, що вона, зокрема, не буде застосовувати цю Конвенцію до певних категорій файлів персональних даних для автоматизованої обробки, перелік яких буде відданий на зберігання.

Однак до цього переліку держава не може включати категорію файлів даних для автоматизованої обробки, які згідно з її внутрішнім законодавством підпадають під дію положень про захист даних. Окрім того, держава не повинна вносити зміни до цього переліку за допомогою нової заяви кожного разу, коли відповідно до її законодавства під дію положень про захист персональних даних підпадають додаткові категорії файлів персональних даних для автоматизованої обробки.

На думку експертів, ратифікація Конвенції сприятиме формуванню позитивного іміджу України на міжнародній арені і дозволить посилити співпрацю країни з іншими державами у правоохоронній сфері. Також ратифікація цієї Конвенції є однією з передумов уведення біометричного контролю під час перетину українського кордону іноземцями.

Нагадаємо, Конвенція про захист фізичних осіб при автоматизованій обробці персональних даних була прийнята Радою Європи у Страсбурзі 28 січня 1981 року.

За матеріалами: portal.rada.gov.ua, Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі