Великі українські банки відмовляються від держпаперів

Поділитися
Облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) і депозитні сертифікати НБУ почали втрачати свою популярність серед найбільших українських банків.
Облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) і депозитні сертифікати НБУ почали втрачати свою популярність серед найбільших українських банків.У розпорядженні «Дела» виявилися дані щодо обсягів портфелів ОВДП і депозитних сертифікатів НБУ десяти найбільших українських банків. Згідно з цією інформацією, у червні частина найбільших фінустанов почали «скидати» свої ОВДП і куплені депозитні сертифікати, які так полюбилися їм з весни цього року. Так, портфель ВТБ Банку знизився на 42,7% - до 1,09 мільярда гривень, Укрексімбанку - на 405,2 мільйона гривень або -7,5%, Укрсоцбанку - на 316,9 мільйона гривень (-11,93%), Альфа-банку на - 79,47 мільйона гривень (-23,9%). У червні, за даними Нацбанку, сума ОВДП в обігу скоротилася на 1,23 мільярда гривень За цей час банки збільшили портфель всього на 201 мільйони гривень Це незначне зростання дали зокрема Райффайзен Банк Аваль, який придбав на 745,15 мільйона гривень більше цінних паперів Мінфіну і НБУ, ніж продав (приріст - "плюс" 11,05%). Збільшення портфеля держпаперів спостерігалося також в Ощадбанку (на 468,4 мільйона гривень або 8,1%) і ОТП Банку (на 234,2 мільйона гривень або 9,52%). Портфелі ПриватБанку і Промінвестбанку в червні залишилися незмінними. Банкіри втрату інтересу до держпаперів пояснюють просто - у переддень випуску ПДВ-облігацій фінустанови запасалися ліквідністю для їхньої купівлі, тому відмовилися від значних викупів ОВДП. Що стосується депозитних сертифікатів НБУ, то цей інструмент втратив свою привабливість після того, як регулятор почав їх продавати на аукціонах і задовольняти заявки за мінімальною прибутковістю. «НБУ змінив правила розміщення депозитних сертифікатів, після чого вони стали менш привабливими для банків», - стверджує старший аналітик інвесткомпанії Astrum Investment Management Сергій Фурса.

За матеріалами «Дела»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі