В Ізраїлі знайдено фрагменти таблиць з законами Хаммурапі

Поділитися
В Ізраїлі вперше виявлено глиняні таблички із клинописним текстом, який містить фрагменти відомих законів вавілонського царя Хаммурапі. Знахідка датується XVIII-XVII століттями до нашої ери, тобто приблизним часом розповсюдження цих законів. Вона описує відносини між рабами і їхніми господарями при нанесенні каліцтв одній зі сторін. Окремо розглядаються випадки пошкодження кожної частини тіла.
В Ізраїлі вперше виявлено глиняні таблички із клинописним текстом, який містить фрагменти відомих законів вавілонського царя Хаммурапі. Знахідка датується XVIII-XVII століттями до нашої ери, тобто приблизним часом розповсюдження цих законів. Вона описує відносини між рабами і їхніми господарями при нанесенні каліцтв одній зі сторін. Окремо розглядаються випадки пошкодження кожної частини тіла.Загалом закон майже аналогічний біблійному: обидва засновані на принципі «око за око». Хоча уложення Мойсея відносяться до більш пізнього часу, вчені давно припускали, що, прийшовши до Ханаану, предки євреїв адаптували багато традицій місцевого населення, яке знаходилося на більш високому рівні розвитку. В основі законів Хаммурапі лежить ще більш древній шумерський кодекс, у який семіти - аккадці та потім амореї - внесли не дуже багато нового. Таблички знайдені під час розкопок у Хазорі (північ Ізраїлю) разом з двома десятками інших клинописних документів юридичного та господарського характеру, що свідчить про велике значення Хазора як адміністративного та наукового центру середини-кінця близькосхідного бронзового століття.

За матеріалами Компьюленты

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі