В Ізраїлі офіційно стартувало розслідування інциденту із «Флотилією свободи»

Поділитися
У понеділок, 9 серпня, в Ізраїлі офіційно стартувало розслідування інциденту з «Флотилією свободи», в ході якого у травні цього року загинули дев'ятеро людей.
У понеділок, 9 серпня, в Ізраїлі офіційно стартувало розслідування інциденту з «Флотилією свободи», в ході якого у травні цього року загинули дев'ятеро людей.Його проведе незалежна громадська комісія, яку очолює колишній суддя Верховного суду Ізраїлю Яків Тіркель. До неї також увійшли два іноземних спостерігача. На цьому тижні свої свідчення з приводу інциденту з «Флотилією свободи» повинні також дати міністр оборони і голова ізраїльських збройних сил. У понеділок перед комісією виступив прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. Він заявив, що висадку спецназу на судна «Флотилії свободи» з гуманітарним вантажем для сектору Газа було здійснено відповідно до міжнародного права. «Я впевнений, що коли комісія закінчить своє розслідування, стане ясно, що Держава Ізраїль і міністерство оборони країни діяли відповідно до міжнародного права», - сказав він. «Флотилія свободи» складалася з декількох судів, які спробували в обхід ізраїльської блокади доставити до Сектору Газа гуманітарні вантажі. У ході ранкової операції 31 травня, на головний корабель флотилії, турецький Mavi Marmara, були висаджені морські командос із спецпідрозділу «Шайетет 13». Відразу після висадки на них напали озброєні палицями та холодною зброєю пасажири. Спецназівці були змушені застосувати вогнепальну зброю. У результаті 9 громадян Туреччини загинули, 10 ізраїльських військовослужбовців отримали поранення. Штурм корабля з пропалестинськими активістами на борту в міжнародних водах викликав шквал критики дій Ізраїлю і спровокував кризу в турецько-ізраїльських відносинах. Ізраїльські військові вже провели власне розслідування даного інциденту, визнавши кілька своїх помилок. Як заявив на спеціальній прес-конференції керівник розслідування, відставний генерал-майор ЦАХАЛ Гіора Ейланд, головною з них стала відсутність «плану Б», який повинен був вступити в дію, якщо б пасажири Mavi Marmara зчинили опір. На думку експертів, штаб операції мав озброїти спецназівців і, можливо, навіть відкласти висадку десанту, виявивши на верхній палубі теплоходу людей з палицями і ножами. На думку учасників розслідування, в майбутньому під час подібних операцій кораблі, що намагаються прорватися до Сектору Газа, повинні зупинятися без висадки на них десанту. Поки технології, яка б дозволяла це здійснити, у ізраїльських військових немає, але, як зазначив Ейланд, її розробка вже ведеться приватними підрядниками і буде закінчена через кілька років.

За матеріалами: CNN, Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі