В ЄС переконані, що Україна може стати членом Енергоспільноти вже цього року

Поділитися
Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер вважає, що Україна зробила важливі кроки щодо членства в Енергетичному співтоваристві і перспектива стати однією з її членів протягом шести місяців або року цілком реальна, про це повідомив прес-секретар прем'єр-міністра Миколи Азарова Віталій Лук'яненко.
Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер вважає, що Україна зробила важливі кроки щодо членства в Енергетичному співтоваристві і перспектива стати однією з її членів протягом шести місяців або року цілком реальна, про це повідомив прес-секретар прем'єр-міністра Миколи Азарова Віталій Лук'яненко. «Оттінгер вважає, що Україна зробила важливі кроки щодо членства в Енергетичному співтоваристві стосовно забезпечення прозорості та стабільності ринку газу, і подібний розвиток подій (одержання членства України в Енергетичному співтоваристві) може стати реальністю протягом півроку - року», - відзначив Лук'яненко, коментуючи результати зустрічі Оттінгера і прем'єр-міністра Азарова 28 липня в Києві. Як повідомлялося, рада міністрів ради Енергетичного співтовариства 7 грудня 2009 прийняла рішення, згідно з яким Україна стане членом Енергетичного співтовариства після приведення її законодавства у газовому секторі у відповідність із законодавством Європейського союзу. Нагадаємо, що в грудні 2009 року Рада міністрів Енергоспільноти дала згоду на приєднання до організації України та Молдови. Остаточне приєднання відбудеться після адаптації національного законодавства до законодавства Євросоюзу про газовий ринок, а також після ратифікації угоди про приєднання. Угода про створення Енергетичного співтовариства була підписана у жовтні 2005 року і набула чинності 1 липня 2006 року. Енергетичне співтовариство створене з метою поширення досвіду внутрішнього енергоринку ЄС на Південно-Східну Європу, а також сприяння залученню інвестицій до енергетики країн-членів спільноти. На сьогодні до угоди приєдналися 14 країн-членів Євросоюзу і 7 країн Західних Балкан. Україна, Грузія, Туреччина і Молдова мають статус спостерігачів. Раніше у міністерстві палива та енергетики відзначали, що приєднання України до Енергетичного співтовариства посприяє залученню інвестицій в енергетичний сектор країни, а також створить умови для вільного доступу українських компаній до ринків ЄС. Президент України Віктор Янукович у середині липня цього року підписав прийнятий парламентом закон «Про основи функціонування ринку природного газу», спрямований на приведення законодавства України у відповідність з основними положеннями законодавства ЄС, якими, зокрема, регулюються відносини на газовому ринку. Закон, зокрема, передбачає поділ функцій транспортування, розподілу та поставок природного газу, а також встановлення окремо тарифів на транспортування, постачання і зберігання газу. У ньому передбачено рівні права доступу до єдиної газотранспортної системи України (ГТС) і підземних сховищ газу (ПСГ) для всіх суб'єктів ринку.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі