В Ефіопії знайдено найдавніше рукописне Євангеліє

Поділитися
В ефіопському монастирі виявлено Євангеліє від Гаріма, яке, на думку вчених, є найстарішою ілюстрованою християнською книгою. Окрім того, рукопис може бути визнаний і найстародавнішою книгою у палітурці.

В ефіопському монастирі виявлено Євангеліє від Гаріма, яке, на думку вчених, є найстарішою ілюстрованою християнською книгою. Окрім того, рукопис може бути визнаний і найстародавнішою книгою у палітурці.

Про існування Євангелія від Гаріма було відомо ще із 50-х років XX століття. Однак раніше вчені відносили книгу до XI століття. Припущення про те, що Євангеліє було написано набагато раніше, підтвердилися після проведення радіовуглецевого аналізу. Вчені встановили, що текст Євангелія був створений між 330 і 650 роками нашої ери.

Книга названа на честь ченця Абба Гаріма, який прибув до Ефіопії у V столітті. Згідно з легендою, він написав збірку із чотирьох Євангелій усього за день, оскільки Бог не давав сонцю сідати, поки чернець не закінчить роботу.

Євангеліє написано на шматочках козячої шкіри ефіопською мовою. Збереглося два примірники книги, які були написані в один час. Проте у другому примірнику Євангелія зустрічаються місця, написані іншим почерком.

Книги знаходились у темному і сухому приміщенні, завдяки чому їм вдалося зберегтися у гарному стані. У рукописі містяться зображення святих Матвія, Марка, Луки та Іоанна. Також представлено перші християнські зображення Єрусалимського храму.

Вчені вважають, що той факт, що книга збереглася із V століття - це диво, тому що Ефіопія пережила вторгнення мусульман, війну з Італією, а у 1930-х роках у країні згоріло багато церков і монастирів.

За матеріалами: The Daily Telegraph, Православие и мир

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі