У Росії розроблено кодекс поведінки чиновників

Поділитися
Рада при президентові Росії Дмитрі Медведєві із протидії корупції розробила проект типового кодексу поведінки держслужбовців. Про це у четвер, 22 липня, повідомив керівник адміністрації голови держави Сергій Наришкін.
Рада при президентові Росії Дмитрі Медведєві із протидії корупції розробила проект типового кодексу поведінки держслужбовців. Про це у четвер, 22 липня, повідомив керівник адміністрації голови держави Сергій Наришкін.Згідно з проектом, кожне відомство за основу типового документа візьме власний кодекс, який буде включатися в трудовий договір і стане інструментом профілактики корупції та підвищення ефективності роботи держслужбовців. Проект типового кодексу затверджено президією Ради із протидії корупції. Планується, що остаточно він буде затверджений у жовтні 2010 року. При цьому терміни впровадження кодексу Сергій Наришкін назвати не зміг. Розробка кодексу поведінки чиновників - одна з вимог міжнародних антикорупційних конвенцій, до яких приєдналася Росія. Два російських державних відомства - Рахункова палата і Генеральна прокуратура - вже розробили і застосовують подібні кодекси. Сергій Наришкін підкреслив, що відповідні кодекси повинні будуть з'явитись і в муніципальних установах. Наришкін також повідомив, що зараз розробляється ще один антикорупційний документ, що регулює доступ громадян до інформації щодо діяльності державних структур. Передбачається, що документ зробить органи влади більш відкритими для суспільства. У квітні 2010 року президент Росії Дмитро Медвєдєв, головуючий в Раді з протидії корупції, затвердив дворічну національну стратегію боротьби з корупцією. У середині липня голова держави публічно визнав, що антикорупційна політика останніх років «майже не дала результатів». За час президентства Медведєва було введено, зокрема, обов'язкове декларування доходів вищих чиновників і їхніх дружин, а також заборону на відхід чиновників у бізнес того профілю, з яким була пов'язана їхня служба. При цьому низка російських відомств, у тому числі ФСБ і Федеральна служба охорони, у цьому році відмовилися публікувати інформацію про доходи своїх керівників, пославшись на те, що вона становить державну таємницю. При цьому у Росії, як відзначають експерти, так і не створено адміністративні суди для скарг на дії влади, не скорочено список осіб, які мають імунітет від судових переслідувань, не введено конфіскацію майна у корупційних справах. Все це входить до переліку рекомендацій Ради Європи стосовно боротьби з корупцією, які Росія зобов'язалася виконувати у 2008 році.

За матеріалами: Лента.Ru, Эхо Москвы

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі