У Росії розглядають можливість звільнення 200 тисяч вчителів

Поділитися
Число вчителів у російських школах можна скоротити на 200 тисяч, заявив голова Міністерства освіти та науки РФ Андрій Фурсенко. За його словами, відомство може лише рекомендувати, але не вказувати школам, скільки і коли потрібно звільнити педагогів.
Число вчителів у російських школах можна скоротити на 200 тисяч, заявив голова Міністерства освіти та науки РФ Андрій Фурсенко. За його словами, відомство може лише рекомендувати, але не вказувати школам, скільки і коли потрібно звільнити педагогів."У питаннях визначення оптимальної чисельності вчителів можна спиратися як на російський, так і на світовий досвід. У Європі в середньому на одного вчителя припадає 13-15 учнів. У нас десять років тому було приблизно таке ж співвідношення. Зараз - дев'ять-десять учнів на одного вчителя",-сказав Фурсенко. "Сьогодні в Росії близько 13 мільйонів учнів - на жаль, їх число внаслідок демографічних проблем найближчим часом істотно не зросте. Зростання почнеться не раніше 2015-2016 років. Щоб вийти на співвідношення хоча б десятирічної давності, нам потрібен сьогодні 1 мільйон вчителів. Зараз їх близько 1,2 мільйона. Тобто потенціал для скорочення - 200 тисяч людей", - пояснив він. За даними міністра, у 1998 році в країні було 22 мільйони школярів. "У нас часто забувають, що головна людина в школі - учень, а не вчитель. За останні десять років кількість школярів зменшилася на 40 відсотків, а вчителів - лише на 20 відсотків. Це означає, що школа починає виконувати соціальну роль не стосовно дітей, а по відношенню до вчителів. Сьогодні потрапляння до хороших педагогів у гарну школу - запорука вдалої долі людини. Моя позиція до банальності проста: щоб створювати хороші школи, необхідно передавати їх у руки хороших управлінців", - сказав голова Міністерства. На початку навчального року президент Дмитро Медвєдєв заявив, що в Росії повинен бути усунений перекіс на користь вищої освіти. За його словами, життя вимагає готувати більше фахівців середньої професійної ланки. "У нас очевидний перекіс, який утворився на початку 90-х років у силу різних причин у сторону вищої освіти. Очевидна нестача фахівців, випускників початкової, середньої профосвіти", - сказав президент.

За матеріалами Граней.ру

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі