Тігіпко: Більша частина кредиту МВФ піде на поповнення валютних резервів НБУ

Поділитися
Більша частина коштів МВФ після отримання Україною нового кредиту піде на поповнення валютних резервів Національного банку України, заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко 7 липня під час брифінгу.

Більша частина коштів МВФ після отримання Україною нового кредиту піде на поповнення валютних резервів Національного банку України, заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко 7 липня під час брифінгу.

Він також повідомив, що частину грошей буде скеровано на фінансування дефіциту держбюджету, але точна сума поки не визначена. При цьому він підкреслив, що кошти, які Україна отримає від МВФ, не будуть спрямовані на повернення боргів НАК «Нафтогаз України» перед швейцарським газовим трейдером «РосУкрЕнерго» відповідно до рішення Стокгольмського арбітражного суду.

«Вся решта коштів, які підуть на покриття дефіциту держбюджету, - це буде тільки в рамках бюджету. У бюджеті статті щодо повернення грошей «РосУкрЕнерго» я не бачив, тому що там її просто немає», - відзначив Тігіпко. - «Тому ці кошти не будуть використані на повернення».

Раніше опозиція на чолі з лідером фракції БЮТ Юлією Тимошенко звернулася до МВФ з проханням не надавати кредит нинішній українській владі, оскільки він буде використаний для виплати 5,4 млрд доларів компанії «РосУкрЕнерго».

Нагадаємо, що Стокгольмський арбітражний трибунал 8 червня виніс рішення, якими зобов'язав «Нафтогаз» повернути компанії «РосУкрЕнерго» 11 млрд. кубометрів газу, а також передати їй 1,1 млрд. кубометрів газу в якості компенсації. Окрім того, суд зобов'язав «Нафтогаз» заплатити «РосУкрЕнерго» 197 млн. дол за порушення контракту.

Як підкреслив прем'єр-міністр України Микола Азаров на засіданні Кабміну 7 липня, новий кредит МВФ необхідний Україні для того, щоб підготуватися до другої хвилі кризи.

Голова уряду підкреслив, що відновлення світової економіки відбувається не так швидко, як це прогнозувалося. Міжнародні фінансові ринки не демонструють очікуваної стабільності, що дає підставу провідним економістам світу вести розмову про можливість другої хвилі кризи.

«У такій ситуації наш уряд не мав права ховати голову в пісок, наче страус, як це робили інші діячі, що з екранів телевізорів запевняли, що криза Україну не зачепить. Ми зобов'язані зробити можливе і неможливе, щоб мінімізувати вплив другої хвилі кризи. Ми зобов'язані підготувати країну, створити необхідні резерви, сконцентрувати фінансові ресурси», - підкреслив Азаров.

Нагадаємо, що раніше уряд України і місія МВФ ухвалили програму співпраці на наступні 2,5 роки, яка підлягає затвердженню Радою директорів МВФ. Як повідомив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, згідно з домовленостями із фондом, Україна може отримати кредит у $ 14,9 млрд. під процентну ставку - 3,5% річних.

За матеріалами: «ЛігаБізнесІнформ»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі