«Стоп цензурі!» вимагає пояснити допит блогера

Поділитися
Рух «Стоп цензурі!» вимагає від СБУ пояснень стосовно допиту блогера Олега Шинкаренка. Про це йдеться в заяві журналістського руху, повідомляє «Телекритика».
Рух «Стоп цензурі!» вимагає від СБУ пояснень стосовно допиту блогера Олега Шинкаренка. Про це йдеться в заяві журналістського руху, повідомляє «Телекритика». Журналісти вимагають пояснити, якими міжнародними законами та законами України керувалися співробітники СБУ і прокуратури, коли викликали на допит блогера і змусили його написати розписку. "Також просимо роз'яснити, яку юридичну силу несе письмове свідчення про те, що "він більше не буде у різкій формі критикувати владу у своєму ЖЖ", і які санкції до нього будуть застосовані у разі невиконання ним своєї письмової обіцянки", - йдеться у заяві. "Окрім того, нас цікавить, про які саме окремі ознаки злочину, передбаченого статтею "загроза або насильство щодо державного чи громадського діяча" Кримінального кодексу йдеться у заяві прес-служби СБУ стосовно інциденту з Шинкаренком", - відзначили журналісти. Рух "Стоп цензурі!" нагадав керівництву СБУ про те, що діяльність служби чітко регламентується законом "Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави" і організовується з урахуванням рекомендацій ПАРЄ. "Україна як член ООН і Ради Європи прийняла цінності цих організацій і підписала Конвенцію про захист прав і основних свобод, в якій чітко стверджується, що не може бути ніякого покарання без закону", - наголошується у заяві. "Це ж право чітко регламентовано основним законом України", - підкреслили журналісти. "Стоп цензурі!" також просить звернути особливу увагу всіх співробітників СБУ та інших військових організацій та правоохоронних органів на резолюцію Парламентської асамблеї ОБСЄ "Свобода вираження думок в інтернеті", яку підтримала Україна як член ОБСЄ. Нагадаємо, автор збірки оповідань та модератор кіноклубу видавництва «Смолоскип» Олег Шинкаренко, 30 липня повідомив у своєму Живому Журналі про те, що співробітники СБУ викликали і супроводили його на допит до прокуратури, де він у письмовій формі пообіцяв утримуватися від різкої критики влади України. Раніше, 29 липня, Шинкаренко написав у своєму блозі, що до організованого ним кіноклубу прийшли три співробітники Служби безпеки і поцікавилися, чи не згоден він поговорити зі слідчим без повістки. Отримавши відмову, вони записали реквізити блогера.

За матеріалами Телекритики

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі