США занепокоїні скороченням воєнного бюджету Великобританії

Поділитися
Офіційний Вашингтон висловлює стурбованість щодо зменшення витрат на оборонну сферу, які готує британський коаліційний уряд. Про це в четвер, 14 жовтня, повідомили місцеві ЗМІ з посиланням на заяву державного секретаря США Хілларі Клінтон.
Офіційний Вашингтон висловлює стурбованість щодо зменшення витрат на оборонну сферу, що готує британський коаліційний уряд. Про це в четвер, 14 жовтня, повідомили місцеві ЗМІ з посиланням на заяву державного секретаря США Хілларі Клінтон. Згідно з повідомленнями преси, Клінтон пояснила, що НАТО потрібно модернізувати, оскільки це об'єднання проявило себе як найбільш успішне в світовій історії. Про це держсекретар сказала напередодні доповіді британського уряду, яку буде оприлюднено наступного тижня й яка визначить масштаби фінансових асигнувань на цю сферу. І Даунінг-стріт зазначає, що згоди з приводу цього питання вже майже досягнуто. Міністерство фінансів Сполученого Королівства пропонує скоротити бюджет міністерства оборони, який у період з 2011 до 2015 роки має скласти 37 млрд. фунтів стерлінгів, приблизно на 10% менше. Однак провідні британські військові й фахівці наполягають на тому, що обороноздатність країни необхідно тримати на високому рівні. На питання про те, чи стурбовані Сполучені Штати масштабами скорочень військових асигнувань у таких країнах як Сполучене Королівство, Хілларі Клінтон відповіла: «Так, стурбовані, й причина полягає в тому, що, на мою думку, ми повинні зберігати альянс, в якому існує зацікавленість у спільній обороні». «Я вважаю НАТО найбільш успішним оборонним союзом у світовій історії, але він потребує модернізації, - додала держсекретар. - І кожна країна повинна мати можливість зробити свій відповідний внесок ». «Перед нами стоять нові, інші небезпеки, - продовжила глава державного департаменту США. - Безумовно, доводиться йти на скорочення, але є й нові види відповідальності - такі як кібербезпека або протиракетна оборона, - які ми маємо взяти до уваги». Що стосується британських лейбористів, що перебувають в опозиції, то тіньовий міністр оборони Джим Мерфі зазначив: «Ми повинні забезпечити ефективність наших збройних сил, щоб партнерство в Афганістані зберігало силу. Не має бути скорочень оборонного бюджету, які могли б ударити по британських військових, які занходяться на фронті ». «Уряд повинен уникати спокуси піти на величезні скорочення, що можуть завдати непоправної шкоди нашій здатності виконувати зобов'язання у військовій галузі», - додав Мерфі. Даунінг-стріт підтвердив, що прем'єр-міністр зустрічався з керівниками британських військових структур - ймовірно, востаннє перед оприлюдненням наступного тижня стратегічної доповіді з оборони й безпеки. За словами представниці Девіда Кемерона, учасники дискусії «впритул підійшли» до того, щоб остаточно розставити в цьому питанні крапки над i. «Хілларі Клінтон говорила про військові скорочення по всій Європі й особливо в контексті НАТО, - нагадала представниця британського прем'єра. - Вона абсолютно має рацію, коли говорить, що кожна країна повинна мати можливість зробити відповідний внесок у спільну оборону в рамках НАТО, й Британія завжди це робить».

За матеріалами Би-Би-Си

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі