Смертельно небезпечне тропічне захворювання проникло на північ США

Поділитися
Смертельно небезпечне інфекційне захворювання, яке раніше було зареєстровано виключно у тропіках, поширюється у північно-західних штатах США. Збудник, грибок Cryptococcus gattii, атакує носову порожнину і розповсюджується по всьому організму, викликаючи пневмонію, менінгіт та інші ускладнення у легенях, мозку і м'язах. Хвороба вражає і людей, і тварин.
Смертельно небезпечне інфекційне захворювання, яке раніше було зареєстровано виключно у тропіках, поширюється у північно-західних штатах США. Збудник, грибок Cryptococcus gattii, атакує носову порожнину і розповсюджується по всьому організму, викликаючи пневмонію, менінгіт та інші ускладнення у легенях, мозку і м'язах. Хвороба вражає і людей, і тварин.До 1999 року більшість випадків захворювання серед людей зустрічалися в Австралії та інших тропічних і субтропічних регіонах Азії та Африки. Іноді грибок проникав і до Південної Каліфорнії. У 2004 році хворобу було знайдено у штаті Орегон, і до липня 2010 Центрами контролю та профілактики захворювань США (CDC) зафіксовано вже 60 випадків на Північно-Заході. Із 45 випадків із відомим результатом дев'ять закінчилися смертю пацієнтів у результаті інфекції, а ще шість осіб померли, будучи її носіями, але з інших причин. «Це вже не жарти, - каже Тед Шеттлер, науковий директор організації Science and Environmental Health Network, яка виступає за науковий підхід в охороні здоров'я. - Багато років тому, коли я був студентом-медиком, кріптококк був надзвичайно рідкісним патогеном. Він вам міг трапитися тільки в організмі з порушеною імунною системою. Тепер же хворіють люди, які, по ідеї, повинні бути здоровими». На думку деяких експертів, причина розповсюдження інфекції на північ - глобальне потепління. Інші впевнені, що C.gattii просто пристосувався до нової кліматичної ніші. Треті вважають, що ми невірно уявляли собі умови навколишнього середовища, що сприяють розмноженню грибка. Є й інші недавні приклади незвичайної поведінки південних недуг. Так, CDC попереджають, що епідемія тропічної лихоманки в Пуерто-Ріко розпочалася дуже рано і розвивається більш швидкими темпами, ніж зазвичай. Минулорічне потепління, висока вологість і збільшення кількості опадів призвели до зростання кількості випадків лихоманки Західного Нілу на заході США. У південно-західних штатах спека і пилові бурі несуть із собою епідемію кокцідіоідоза.

За матеріалами Компьюленты

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі