Розслідуванням погромів у Киргизстані займеться міжнародна комісія

Поділитися
Розслідуванням червневих заворушень на півдні Киргизстану, коли у результаті міжетнічних зіткнень загинули сотні людей, займеться міжнародна комісія.
Розслідуванням червневих заворушень на півдні Киргизстану, коли у результаті міжетнічних зіткнень загинули сотні людей, займеться міжнародна комісія. Про це у четвер, 15 липня, повідомила прес-служба тимчасового уряду цієї середньоазіатської республіки. Питання створення даної комісії було піднято під час недавньої зустрічі президента Рози Отунбаєвої (на фото) зі спеціальним представником Парламентської асамблеї ОБСЄ щодо Центральної Азії Кіммо Кільюненом. Як повідомляє прес-служба тимчасового уряду, Роза Отунбаєва прийняла пропозицію скандинавських країн, щоб Міжнародну комісію очолив Кіммо Кільюнен. Вона також наголосила на необхідності скоординованої роботи міжнародної комісії з місцевою владою для всебічного вивчення причин, наслідків та розробки рекомендацій стосовно трагічних подій. Нагадаємо, масові заворушення сталися в Ошській та Джалал-Абадській області Киргизстану на початку червня. У конфлікті брали участь представники киргизької і узбецької общин. За офіційними даними, у ході заворушень загинуло 312 осіб. Неофіційні джерела стверджують, що жертв було більше, зокрема, називається цифра 893 загиблих. Під час погромів більше ста тисяч людей узбецької національності змушені були тікати із Киргизстану до сусіднього Узбекистану. Згодом більшість із них повернулася назад, але їхні будинки вже були розграбовані і зруйновані. Загалом зруйновано більше двох тисяч будівель. Передбачається, що на відновлення постраждалих областей буде потрібно як мінімум півмільярда доларів. За версією киргизької влади, безлади спровокували міжнародні терористи, а також прихильники поваленого у квітні 2010 року Курманбека Бакієва. Останній, після перевороту навесні цього року емігрував до Білорусі, і заперечує причетність своїх прихильників до погромів. Зараз розслідуванням червневих заворушень займається спеціально створена киргизькою владою комісія. Свою доповідь вона планує подати у вересні.

За матеріалами: агентство 24, Лента.Ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі