Російських міліціонерів будуть провокувати на хабарі

Поділитися
МВС РФ буде провокувати своїх співробітників на отримання хабарів. Про це заявив голова відомства Рашид Нургалієв. Він запропонував внести до Кримінального кодексу РФ поправки, що дозволяють тестувати підлеглих, які викликають підозру.
МВС РФ буде провокувати своїх співробітників на отримання хабарів. Про це заявив голова відомства Рашид Нургалієв. Він запропонував внести до Кримінального кодексу РФ поправки, що дозволяють тестувати підлеглих, які викликають підозру."Попереджувально-профілактичним засобом міг би стати метод перевірки на корупційну стійкість", - сказав Нургалієв. "Ми опрацьовуємо можливість надати цьому методу статус оперативно-розшукового заходу і застосовувати його в якості оперативного експерименту для підтвердження інформації про факти корупції", - додав він. Подібні перевірки міністр запропонував проводити і щодо співробітників, на яких скарги ніколи не надходили. Якщо міліціонер візьме гроші, які йому під виглядом звичайного громадянина запропонує колега з управління власної безпеки, його або звільнять, або притягнуть до дисциплінарної відповідальності. Саме для цього, за словами Нургалієва, і потрібні поправки до КК. У чинному законодавстві запропоновані міністром методи боротьби з корупцією кваліфікуються за ст. 304 (провокація хабара або комерційного підкупу), що передбачає до п'яти років позбавлення волі за "спробу передачі посадовій особі без її згоди грошей з метою штучного створення доказів скоєння злочину або шантажу". У серпні зі схожою ініціативою виступив голова департаменту власної безпеки Юрій Драгунцов. Він запропонував перевіряти на корупційну стійкість чиновників, на яких вже надходили скарги. Чиновників, що не пройшли випробування, Драгунцов запропонував звільняти. Ініціативу голови ДВБ розкритикували юристи і парламентарії. Зокрема, депутат Держдуми від "Справедливої Росії" Геннадій Гудков заявляв, що Драгунцов фактично запропонував рятувати чиновників-корупціонерів від кримінальної відповідальності звільненнями. За словами глави прес-служби МВС Олега Єльнікова, тепер пропозиції Драгунцова і Нургалієва вирішено об'єднати в один документ. "Різниці між чиновником і міліціонером з точки зору Кримінального кодексу в питаннях корупції немає. Вони обидва посадові особи і повинні нести покарання за отримання хабарів", - сказав він. Дату закінчення роботи над поправками Єльніков назвати не зміг, але сказав, що робота над ними ведеться саме з серпневої заяви Драгунцова, "тому скоро буде закінчена". Голова правозахисної організації "Агора" Павло Чиков вважає, що для боротьби з корупцією у МВС міліціонерам достатньо перевіряти отримані скарги громадян на своїх корумпованих колег. "Я пам'ятаю, як ми ще в Казані зібрали інформацію про сорок випадків корупції за півроку серед місцевих міліціонерів. Вивчати ці скарги ніхто не захотів", - розповів правозахисник. На його думку, необхідності в поправках до Кримінального кодексу немає. "В принципі, зараз опери з ДВБ і так провокують колег на хабарі, не порушуючи закон. До них же звертаються громадяни, у яких міліціонер вимагав гроші і дав час на їх збирання. Оперативники збирають мічені купюри, дають потерпілому диктофон і направляють його давати хабар . Тут злочинного нічого немає", - сказав Чиков.

За матеріалами Газета.ru, Грани.ру

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі