Російські комуністи заперечили розстріл у Катині

Поділитися
Президія ЦК КПРФ відкинула офіційну версію розстрілу польських офіцерів у Катині, що стався в 1940 році. Відповідну заяву прийняли на засіданні російські комуністи. Про це в середу, 20 жовтня, повідомили місцеві ЗМІ.
Президія ЦК КПРФ відкинула офіційну версію розстрілу польських офіцерів у Катині, що стався в 1940 році. Відповідну заяву прийняли на засіданні російські комуністи. Про це в середу, 20 жовтня, повідомили місцеві ЗМІ. Підтверджений документально факт розстрілу кількох тисяч польських полонених НКВС навесні 1940 року названо «одним з найбільших політичних міфів ХХ століття». Згідно з версією комуністів, є «незаперечні документально підтверджені факти й свідчення», які вказують, що розстріл поляків було здійснено німецькою окупаційною владою восени 1941 року. Історичні документи, що підтверджують прийняту на сьогодні версію подій, наприклад, «Записка Берії» Сталіну від березня 1940 року, в якій Берія пропонує розстріляти польських офіцерів, члени КПРФ оголосили фальсифікацією. Ці документи, як стверджується в заяві, «були створені на початку 1990-х років з ініціативи єльцинського оточення» з метою зганьбити радянський період історії. Останки польських громадян у Катині виявили німці й в 1941 році дали цьому міжнародного розголосу, звинувативши в розстрілі НКВС. Радянське керівництво десятиліттями заперечувало ці звинувачення, перекладаючи вину на гітлерівців. У 1990 році Михайло Горбачов визнав відповідальність радянської влади за масову страту польських військових. У 1992 році були опубліковані документи, що підтверджують факт розстрілу поляків НКВД. У травні ц.р. Президент Росії Дмитро Медведєв передав Польщі 67 томів «катинської справи» на додаток до раніше вже наданого мільйону архівних сторінок.

За матеріалами УНИАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі