Росія заборонила експорт зерна

Поділитися
Уряд Росії через посуху запровадив тимчасову заборону на експорт зерна і товарів, що виробляються з нього. Про це у четвер, 5 серпня, заявив прем'єр-міністр Володимир Путін.
Уряд Росії через посуху запровадив тимчасову заборону на експорт зерна і товарів, що виробляються з нього. Про це у четвер, 5 серпня, заявив прем'єр-міністр Володимир Путін.Заборона буде діяти із 15 серпня до 31 грудня. Окрім того, як повідомив у четвер Путін, уряд виділить 35 мільярдів рублів (більше 1,2 мільярда доларів) сільгоспвиробникам, чиї підприємства постраждали внаслідок посухи. За його словами, кошти будуть виділені у два етапи - у серпні і в жовтні-листопаді (після підведення підсумків збиральних робіт). Із 35 мільярдів рублів 10 мільярдів рублів складе «пряма безоплатна допомога у вигляді дотацій», а 25 мільярдів рублів - трирічні пільгові бюджетні кредити, в рамках яких підприємства можуть закупити насіння і вирішити поточні проблеми, зазначив прем'єр. Варто відзначити, що раніше у міністерстві сільського господарства РФ припускали, що посуха не позначиться на експортних зобов'язаннях країни. Зокрема, заступник міністра Олександр Бєляєв заявляв, що врожай зерна в Росії у 2010 році прогнозується на рівні 70-75 млн тонн, чого достатньо для внутрішніх потреб країни. За його словами, більш точний прогноз буде дано, коли збір розпочнеться в регіонах Сибіру - після 15 серпня. Раніше експерти заявляли, що Росія, незважаючи на посуху, могла експортувати 15-17 мільйонів тонн. Торік обсяг експорту склав 21,5 млн тонн, завдяки чому РФ зайняла 13% світового ринку.Ціна на пшеницю б'є рекордиПри цьому, за останніми даними, ф'ючерси на пшеницю подорожчали до максимального рівня майже за 23 місяці через побоювання, що посуха у Росії може викликати скорочення експорту. «У нас легка паніка, - заявив директор із сировинного продажу National Australia Bank Майкл Піттс. - Приплив грошей продовжує штовхати цей ринок вгору». Ціни на пшеницю з поставкою у грудні на товарній біржі у Чикаго зросли на 1,2% - до $7,6475 за бушель ($281 за тонну), що є найвищою позначкою з вересня 2008 року. При цьому Міжнародний зерновий союз раніше спрогнозував, що світові запаси пшениці знизяться до 192 млн тонн до червня наступного року у порівнянні з 197 млн тонн на кінець минулого місяця, оскільки суха погода скорочує урожай в Росії, Казахстані, у деяких районах України та на північному заході Європейського союзу.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна, прес-служба уряду РФ, Лента.Ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі