Росія не змогла оскаржити арешт держвласності у Швеції

Поділитися
Росія ризикує втратити будівлі свого торгпредства у Швеції. РФ не змогла оскаржити арешт держвласності, накладений судом Стокгольма для забезпечення вимог німецького бізнесмена Франца Зедельмайера, пише «Коммерсант». Мова йде про шестиповерховий будинок, що розташований в містечку Лідінго поблизу Стокгольма.
Росія ризикує втратити будівлі свого торгпредства у Швеції. РФ не змогла оскаржити арешт держвласності, накладений судом Стокгольма для забезпечення вимог німецького бізнесмена Франца Зедельмайера, пише «Коммерсант». Мова йде про шестиповерховий будинок, що розташований в містечку Лідінго поблизу Стокгольма.Згідно з текстом постанови суду Стокгольма, арбітражне рішення на користь пана Зедельмайера зберігає чинність і має бути виконано. Видання відзначає, що арешт майна торгпредства є безпрецедентним випадком. Будинки російських торгпредств найчастіше користуються дипломатичним імунітетом, оскільки за своїм статусом прирівнюються до території посольства, а керівники прирівнюються до дипкорпусу. Німецький бізнесмен Франц Зедельмайер намагається домогтися від Росії близько 5 млн євро компенсації за інвестиції, втрачені у 1990-х роках при спробі організувати бізнес у Санкт-Петербурзі. Рішення про виплату компенсації виніс Стокгольмський міжнародний комерційний арбітраж ще 7 липня 1998 року, і тепер бізнесмен намагається домогтися примусового виконання цього рішення. Раніше домагання Зедельмайера стосувалися комплексу будівель колишнього радянського торгпредства в німецькому Кельні і будівлі Російського дому в Берліні. Як повідомив в ефірі радіо «Эхо Москвы» прес-секретар Управління справами президента Віктор Хреков, Росія має намір подати апеляцію до Верховного суду Швеції з метою домогтися зняття арешту з свого торгпредства. «30 вересня він (Зедельмайер) подав позов до районного суду Стокгольма, позов був відхилений, він подав ще один позов іншому судді, той прийняв його. Ми подали апеляцію, але вона була відхилена 22 жовтня. Адвокат Управління справами президента поки не одержав офіційно цього рішення. Протягом 3 тижнів до 12 листопада можлива подача апеляції до Верховного суду Швеції, ми її подамо і будемо відстоювати цю власність Російської Федерації», - розповів він і зазначив, що ця історія «бере свій початок у лихі 90-ті», коли в 1998 році Міжнародний арбітражний суд задовольнив позов Зедельмайера. Хреков також поінформував, що формально з 1 квітня поточного року будівля торгпредства знаходиться на балансі у Мінекономрозвитку, але тим не менше, Управління справами президента продовжує вести цю справу. Будівля не використовується в комерційних цілях. «У даний час відносно сумнівної інвестиційної діяльності Зедельмайера Російська Федерація подала контрпозови до різних судів, загальна вартість претензій перевищує 70 млн євро», - сказав прес-секретар Управління справами президента Хреков. Нагадаємо, раніше міський суд Стокгольма наклав загальний арешт на російську держвласність у Швеції як забезпечувальний захід, що супроводжує процес у Верховному суді Швеції.

За матеріалами «Коммерсанта»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі