Росія і Казахстан домовилися про співпрацю в атомній сфері

Поділитися
Росія і Казахстан 5 липня в Астані уклали угоди про співробітництво в атомній сфері, а також будівництво третього енергоблоку Екібастузської ДРЕС-2 на території Казахстану, повідомила прес-служба президента РФ Дмитра Медвєдєва.

Росія і Казахстан 5 липня в Астані уклали угоди про співробітництво в атомній сфері, а також будівництво третього енергоблоку Екібастузської ДРЕС-2 на території Казахстану, повідомила прес-служба президента РФ Дмитра Медвєдєва.

Згідно з підписаним меморандумом про інтеграцію і співпрацю у галузі використання атомної енергії у мирних цілях, російська держкорпорація «Росатом» і казахська національна атомна компанія «Казатомпром» створять спільне підприємство із продажу урану.

Передбачається поетапна модель формування об'єднаної російсько-казахстанської компанії. Першим етапом стане створення компанії із продажу кінцевим споживачам природного та низькозбагаченого урану, а також іншої продукції і послуг спільних підприємств.

Сторони також підписали спільну заяву щодо проекту створення Центру із збагачення урану на території Росії шляхом участі казахстанської сторони у капіталі «Уральського електрохімічного комбінату».

«Ми домовилися не споруджувати новий завод, оскільки це довго для казахстанської сторони, а працювати на одному з діючих - нашому Новоуральському комбінаті, частину акцій якого буде передано «Казатомпрому», - повідомив голова «Росатому» Сергій Кирієнко.

Окрім того, Росія і Казахстан підписали кредитну угоду про фінансування будівництва третього енергоблоку Екібастузської ДРЕС-2 у Павлодарській області вартістю 700 млн доларів. Новий блок, як повідомив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, «буде надавати 660 мегават електроенергії Росії».

Екібастузська ДРЕС є спільним казахстансько-російським підприємством, створеним у 2005 році російським «Інтер РАО ЄЕС» і казахстанським «Самрук-Енерго». Потужність станції у даний час складає 1000 мегават. За рахунок третього блоку потужність станції збільшиться на 50%.

Нагадаємо, що у травні поточного року прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що Україна домовилася про спільне будівництво заводу із виробництва ядерного палива з Росією. У червні про зацікавленість у проекті заявила російська держкорпорація «Росатом».

Також, на початку червня міністр палива і енергетики Юрій Бойко та генеральний директор держкорпорації з атомної енергії «Росатом» Сергій Кирієнко підписали угоду про добудову третього і четиртого енергоблоків Хмельницької АЕС.

За матеріалами: Офіційний сайт президента РФ, РБК-Украина, Інтерфакс

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі