Росія готується повернути Ірану аванс за С-300

Поділитися
Росія анулювала контракти на постачання Ірану зенітних ракетних систем С-300 і веде переговори щодо повернення авансу, заявив глава "Ростехнологій" Сергій Чемезов. За його словами, виплата компенсації буде здійснюватися з державного бюджету. Гроші будуть передані спочатку "Ростехнологіям", а потім "Ростехнології" передадуть їх Ірану.
Росія анулювала контракти на постачання Ірану зенітних ракетних систем С-300 і веде переговори щодо повернення авансу, заявив глава "Ростехнологій" Сергій Чемезов. За його словами, виплата компенсації буде здійснюватися з державного бюджету. Гроші будуть передані спочатку "Ростехнологіям", а потім "Ростехнології" передадуть їх Ірану."Ми зараз готуємо необхідні документи", - сказав Чемезов. Водночас він зазначив, що С-300 готові. Чемезов не виключив, що комплекси можуть бути продані іншій країні і частина виручених за них коштів піде на компенсацію Тегерану. "Ми отримали за цим контрактом аванс 166,8 мільйона доларів і відповідно до пункту контракту про форс-мажорні обставини ми зобов'язані повернути ось цю суму авансу, яку отримали. Більше ані копійки ми повертати не зобов'язані", - сказав Чемезов. Раніше голова комітету Державної Думи з міжнародних справ Костянтин Косачов заявив, що Іран дійсно може претендувати на значну компенсацію за відмову Росії постачати комплекси С-300. "Іран має право вимагати певної компенсації за невиконання контракту. За нинішніх умов Росія зазнає втрат у розмірі до мільярда доларів", - сказав Косачов в інтерв'ю телеканалу Russia Today. При цьому він повідомив, що політичні втрати, яких Росія зазнала б у разі виконання контракту, були б більшими. "Ніякі фінансові втрати Росії не повинні бути для неї важливішими за ті політичні втрати, яких вона зазнає, якщо порушить режим розповсюдження. Дотримання цього режиму є набагато важливішим, аніж гроші", - підкреслив Косачов. За словами депутата, відмова від поставок С-300 не призведе до повного припинення військово-технічної співпраці Росії та Ірану. "Ми не втрачали іранський ринок - у нас лише виникли проблеми з одним-єдиним контрактом", - зазначив він. Раніше про те, що Тегеран може звернутися до суду в тому разі, якщо Росія не виконає контракт на постачання зенітних ракетних комплексів С-300, заявив голова парламентської комісії з національної безпеки і зовнішньої політики Алаеддін Боронджерді. Контракт на постачання Ірану комплексів ППО С-300 був підписаний в кінці 2007 року: Росія повинна була здійснити поставки Ірану п'яти дивізіонів зенітної ракетної системи С-300ПМУ-1 на суму близько 800 мільйонів доларів. 22 вересня президент Дмитро Медвєдєв підписав указ про заходи щодо виконання четвертої санкцій резолюції РБ ООН стосовно Ірану. Указ передбачає заборону на передачу Ірану комплексів С-300, бронетехніки, бойових літаків, вертольотів і кораблів.

За матеріалами Граней.ру

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі