Росія гарантувала скорочення держпідтримки села

Поділитися
Міністр сільського господарства РФ Олена Скринник у ході переговорів у Женеві гарантувала представникам США і 19 інших країн, що до 2012 року обсяг держпідтримки російського агропромислового комплексу не збільшиться, а у 2013-2017 роках скоротиться більш ніж удвічі.
Міністр сільського господарства РФ Олена Скринник у ході переговорів у Женеві гарантувала представникам США і 19 інших країн, що до 2012 року обсяг держпідтримки російського агропромислового комплексу не збільшиться, а у 2013-2017 роках скоротиться більш ніж удвічі.Як пише "Коммерсант", таким чином уряд за дорученням президента Дмитра Медвєдєва розпочав зміни, що мають на меті привести РФ до членства у Світовій організації торгівлі. Раніше Росія наполягала як мінімум на збереженні обсягу агросубсидій. Ідею розширення держпідтримки АПК активно лобіював в уряді попередній міністр сільського господарства Олексій Гордєєв. За його оцінками 2006 року, обмеження держучасті в сільгоспсекторі заради приєднання Росії до СОТ мало призвести до зниження частки Росії у світовому експорті з 1,3 до 1 відсотка при одночасному збільшенні частки імпорту з 1,9 до 2,3 відсотка і обійтися економіці Росії у 4 мільярди доларів. Опонентами Гордєєва були міністр фінансів Олексій Кудрін, який заявляв про те, що збільшення частки держпідтримки суперечить основним принципам СОТ, і глава Мінекономіки Герман Греф, який радив Мінсільгоспу зайнятися агресивною підтримкою експорту. Тим не менше за підтримки Російського союзу промисловців і підприємців та Російського зернового союзу запропонований Гордєєвим для розширення держпідтримки агросектору законопроект "Про розвиток сільського господарства" став законом, а держпрограма розвитку АПК, у 2006 році відкинута урядом, згодом також була прийнята і стала продовженням аграрного нацпроекту . За словами джерела, близького до переговорного процесу, у серпні 2010 року президент Дмитро Медвєдєв дав доручення уряду завершити всі переговори щодо СОТ у вересні. За даними іншого джерела, з делегацією США всі переговори зазначено завершити до 30 вересня 2010 року. Можливо, активізація переговорів пов'язана з успіхами делегації Казахстану на переговорах стосовно СОТ зі США, пише газета. Вони пройшли 13-17 вересня у Вашингтоні. Казахстан веде їх, по суті, окремо від Росії та Білорусії, партнерів з Митного союзу. Союз ще на початку 2010 року планував вступати до СОТ як єдина структура, потім була декларована форма "скоординованого" вступу до СОТ країн окремо.

За матеріалами Коммерсанта

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі