Роман Зварич: На мене здійснюється шалений тиск

Поділитися
Голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування фактів ухвалення рішення Стокгольмським арбітражним трибуналом про відшкодування компанії «РосУкрЕнерго» 11 млрд куб. м газу, народний депутат від фракції НУ-НС Роман Зварич 22 липня заявив, що на нього здійснюється тиск з боку СБУ.

Голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування фактів ухвалення рішення Стокгольмським арбітражним трибуналом про відшкодування компанії «РосУкрЕнерго» 11 млрд куб. м газу, народний депутат від фракції НУ-НС Роман Зварич 22 липня заявив, що на нього здійснюється тиск з боку СБУ.

«На мене здійснюється шалений тиск. Цей тиск здійснюється практично з квітня цього року. Він здійснюється не на мене базпосередньо, а на мою дружину і на компанію, яку вона очолює, – ця компанія називається «Українські національні інформаційні системи», - сказав депутат на прес-конференції в Києві, передає прес-служба БЮТ.

За його словами, ще з квітня представники СБУ регулярно перевіряють офіс цієї компанії. «Тоді я ще просто думав, що це реванш  Хорошковського.  Але зараз тиск посилився з метою,  щоб ТСК винесла рішення про те, що український уряд має повернути газ структурі «РосУкрЕнерго», - заявив Зварич.

Депутат підкреслив, що має намір передати в іноземні посольства і в Парламентську асамблею Ради Європи інформацію про здійснення тиску на нього і тимчасову слідчу комісію.

Зварич вимагає порушення справи проти Бойко

Також Роман Зварич повідомив, що звернувся в Генеральну прокуратуру з вимогою порушити кримінальну справу за ознаками державної зради і зловживання службовим становищем міністром палива і енергетики Юрієм Бойком.

«Будучи головою наглядової ради компанії «РосУкрЕнерго», він підписав контракт з самим собою, оскільки паралельно посідав посаду голови правління НАК «Нафтогаз України», - сказав депутат.

За його словами, згідно з цим контрактом Бойко дав згоду «на кабальних умовах зберігати транзитний газ в українських газосховищах терміном на 25 років».

За даними тимчасової слідчої комісії, Бойко, підписуючи даний контракт у Києві, одночасно «перебував» у швейцарському місті Цуг, про що свідчить протокол засідання «РосУкрЕнерго».

«Він фактично підписав договір сам з собою, будучи одночасно в двох різних країнах», - сказав Зварич.

Нардеп підкреслив, що якщо ГПУ відмовиться порушувати кримінальну справу, то він звернеться до суду для оскарження такої відмови.

Раніше, 13 липня, Роман Зварич заявив, що президент Віктор Янукович повинен прийняти пропозицію слідчої комісії і дати свідчення в розслідуванні справи. Зварич також має намір викликати на допит слідчого в справі заарештованого екс-керівника Держмитниці Анатолія Макаренко і направити членів ВСК на допит до Ігоря Діденка.

Історія питання

Міжнародний арбітражний трибунал Стокгольма 8 червня зобов'язав НАК «Нафтогаз України»  повернути «РосУкрЕнерго» 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 млрд куб. м  газу. Окрім того, суд зобов'язав «Нафтогаз» сплатити «РосУкрЕнерго» 197  млн  дол.  за  порушення  контракту.

Пізніше за СБУ відкрило справу за фактом нанесення збитків державі Україна в зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу. Головними фігурантами справи стали перший заступник голови НАК «Нафтогаз» Ігор Діденко і екс-голова Держмитниці Макаренко. Останній рішенням  Печерського суду 24 червня було заарештовано  на  два  місяці.

Як повідомляло «Дзеркало тижня» з посиланням на юридичний аналіз рішення Стокгольмського арбітражу, правомірність  або неправомірність дій «Нафтогаза» з вилучення 11 млрд. кубометрів газу залишається до кінця не з'ясованою, а рішення  арбітражу  має  обмежений  характер.

У той же час, 20 червня голова адміністрації президента Сергій Льовочкін заявив, що Україна зараз не збирається повертати РосУкрЕнерго ані газу, ані грошей. «Ми чекаємо офіційних документів із Стокгольмського суду, і після цього уряд України буде приймати рішення про тактику подальших дій», — зазначив Льовочкін.

Ще один фігурант цієї справи, екс-перший заступник голови НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко, що наразі перебуває під арештом, допускає, що для його життя існує загроза. Відповідну заяву він оприлюднив під час засідання Київського апеляційного суду в Києві у вівторок, 20 липня.

Раніше було затримано голову Державної митної служби Анатолія Макаренка. Печерський районний суд Києва 24 червня прийняв рішення про його арешт на два місяці.

За матеріалами прес-служби Блоку Юлії Тимошенко

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі