Рейтингове агентство Fitch підвищило довгостроковий рейтинг України

Поділитися
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings 6 липня підвищило довгостроковий рейтинг дефолта емітента в іноземній і національній валюті України до «В» з «В-», прогноз рейтингу — «стабільний». Про це йдеться в повідомленні агентства.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings 6 липня підвищило довгостроковий рейтинг дефолта емітента в іноземній і національній валюті України до «В» з «В-», прогноз рейтингу — «стабільний». Про це йдеться в повідомленні агентства.

Також з «B-» до «B» було підвищено рейтинг странового максимуму для України. Цей рейтинг є думкою Fitch щодо ризику введення контролю руху капіталу і заходів валютного регулювання з боку влади країни. Короткостроковий рейтинг дефолта емітента «В» було підтверджено.

«Підвищення суверенних рейтингів України є наслідком досягнення домовленості з МВФ про нову програму кредитування на 14,9 млрд. дол., яка підтримує упевненість в перспективах політики, що проводиться, і фінансування, знижує ризики макроекономічної і фінансової нестабільності і є позитивним чинником для кредитоспроможності країни», — зазначає директор в аналітичній групі Fitch з суверенних рейтингів Девід Хеслам.

На думку аналітиків агентства, ця домовленість укріплює упевненість в політичній і фінансовій ситуації в країні, а також зменшує ризики макроекономічної і фінансової нестабільності.

Останні зміни рейтингу Fitch для України були в листопаді 2009 року, коли агентство знизило рейтинг України з «В» до «В-».

Проте 17 березня 2010 року Fitch змінило прогноз за довгостроковими рейтингами дефолта емітента України в іноземній і національній валюті з «негативного» — на «стабільний», хоча самі рейтинги залишилися незмінними.

Нагадаємо, 3 липня МВФ заявив про досягнення домовленості з українською владою щодо відновлення співпраці й можливе виділення Україні в рамках нової угоди stand by 14,9 мільярда доларів.

Українські банки не залишилися  без уваги

Також, сьогодні, 6 липня Fitch Ratings підвищило рейтинги 8 українських банків з рівня «В-» до рівня «В».

Було підвищено рейтинги «Укрсиббанку», «Укрсоцбанку», «Форуму», «Прокредит Банку», «Правекс-банку», «ВТБ Банку», «Ощадбанка» і «Укрексімбанку». Прогноз за рейтингами цих фінансових установ — стабільний.

Повідомляється, що ці підвищення безпосередньо пов'язані з аналогічним підвищенням рейтингу для України.

Згідно з шкалою агентства Fitch, рейтинги групи «В» позначають можливість значних кредитних ризиків, проте  залишається обмеженою «подушка безпеки»; фінансові зобов'язання виконуються, але здатність продовжувати виплати залежить від сприятливої економічної кон'юнктури.

Похвали і прогнози

Аналітики агентства вважають, що наразі українські державні фінанси зазнають позитивних впливів у звязку з поліпшенням макроекономічної кон'юнктури.

«Переконлива і послідовна програма зі скорочення бюджетного дефіциту і забезпечення понижувальної тенденції щодо показника державного боргу у поєднанні з реформами, спрямованими на скорочення вразливості України до шоків, може сприяти подальшому поліпшенню кредитоспроможності з часом. Водночас історія проведення послідовної політики в Україні ще має сформуватися», — говорить Хеслам.

Fitch прогнозує реальне зростання ВВП в 4,5% в 2010 році і 4,7% в 2011 році на фоні сильнішого зовнішнього попиту і сприятливіших умов торгівлі для України, особливо стосовно експорту металів.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна FitchRatings Коммерсант-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі