Реконструкція НСК «Олімпійський» подорожчала майже на мільярд

Поділитися
Кабмін збільшив загальну кошторисну вартість реконструкції та будівництва нових об'єктів НСК "Олімпійський" у Києві до 3 мільярдів гривень. Це затверджено розпорядженням Кабінету міністрів №1586-р від 28 липня 2010 року.

Кабмін збільшив загальну кошторисну вартість реконструкції та будівництва нових об'єктів НСК "Олімпійський" у Києві до 3 мільярдів гривень. Це затверджено розпорядженням Кабінету міністрів №1586-р від 28 липня 2010 року.

Згідно з документом, загальна вартість будівельно-монтажних робіт за новим кошторисом становить 1,736 мільйонів гривень, обладнання - 349 мільйонів, пусконалагоджувальних робіт - 4,37 мільйона гривень Ще 915 мільйонів проходять по графі «інші витрати».

Раніше кошторисна вартість реконструкції та будівництва об'єктів НСК «Олімпійський» становила 2,1 мільярда гривень.

Нагадаємо, у Донецьку за 1,5 мільярда гривень був побудований новий стадіон "Донбас-Арена" і виконані всі роботи у прилеглих до нього зонах. У Дніпропетровську - вартість будівництва склала 800 мільйонів гривень.

Після введення в експлуатацію стадіону у червні 2011 року НСК "Олімпійський", що є головною ареною чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні, отримає статус стадіону категорії "еліт".

Нагадаємо, що спочатку на зведення нового "Олімпійського" держава планувала витратити 1,5 мільярда доларів.

Але наприкінці 2008 року тодішній міністр спорту Юрій Павленко та заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Анатолій Беркута вирішили внести доповнення до проекту реконструкції стадіону "Олімпійський". Чиновники заявили про необхідність повної заміни застарілої інженерної мережі на території спорткомплексу. Заміна всієї інженерної мережі (це тепломережа, електромережа, колектор, газопровід, каналізація) повинні були обійтися державі у 594 мільйони гривень, що підвищило вартість реконструкції на 40% до 2,1 мільярдів гривень.

У квітні 2009 року Юрій Павленко заявив, що колишні розрахунки застаріли і загальну суму фінансування слід суттєво збільшити: Міністерство сім'ї і спорту вимагало від уряду 2,8 мільярда гривень. Тоді опозиція побачила у цьому підвищенні ознаки корупції.

В якості обгрунтувань постійного збільшення вартості стадіону наводяться аргументи, що на етапі розробки був врахований курс гривні до євро на рівні 6,87 гривні, а курс євро став вищим ніж 10 гривень. А також, що збільшення кошторису пов'язане з необхідністю додаткових робіт, на які вказали інспектори УЄФА. Саме ця цифра навіть стала причиною публічної сварки пана Павленка з екс-прем'єром Юлією Тимошенко на засіданні Кабміну. Тоді в уряді говорили, що бажання профільного міністра збільшити кошторис може стати поштовхом для його відставки і звинувачень у корупції.

У травні 2009 року Верховна Рада навіть створювала тимчасову слідчу комісію для перевірки дотримання законодавства при проведенні реконструкції НСК "Олімпійський".

За матеріалами «Дела»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі