Референдум в Молдові може бути визнаний таким, що не відбувся

Поділитися
© newzz.in.ua
За попередніми даними Центральної виборчої комісії Молдові, на референдум, що пройшов у неділю 5 вересня, прийшло 29,7 відсотка виборців. За законами республіки референдум вважається таким що відбувся, якщо на нього з'явилося не менше 33% виборців.
За попередніми даними Центральної виборчої комісії Молдови, на референдум, що пройшов у неділю 5 вересня, прийшло 29,7 відсотка виборців. За законами республіки референдум вважається таким що відбувся, якщо на нього з'явилося не менше 33% виборців.У повідомленні говориться, що ще не були враховані бюлетені на кількох виборчих дільницях, у тому числі що діяли за межами Молдови. Проте, представники ЦВК заявляють, що ці голоси не зуміють істотно змінити ситуацію. Найменша за всю історію виборів в республіці явка була зафіксована в Гагаузькій автономії. Там на виборчі дільниці прийшло менше 10 відсотків виборців. У столиці Молдови Кишиневі прийшло на ділянки не набагато більше ніж 30%. Офіційне рішення відносно визнання референдуму – чи відбувся він, чи ні – буде оголошено в понеділок, 6 вересня. Про це заявив голова ЦВК Юрій Чекан. «Якщо референдум буде офіційно визнаний таким, що не відбувся, ЦВК не проводитиме підрахунок голосів "за"», - сказав він. Прем’єр-міністр Молдови Влад Філат нагадав, що якщо референдум все ж визнають таким, що не відбувся, то нинішній парламент республіки буде розпущено. «Коли це станеться – ми повинні обговорити. Я наполягатиму на проведення виборів найближчим часом», - підкреслив глава кабінету міністрів. Не обійшлося і без скандалів – автоматизована інформаційна система «Вибори» піддалася хакреській атаці. Унаслідок цього втручання, джерела якого визначають зараз компетентні органи, сталося подвоєння всіх даних, закладених в систему. Про це заявив глава ЦВК Молдови Євген Штірбу. В ході минулого референдуму виборцям пропонувалося відповісти на одне питання: «Ви підтримуєте внесення зміни до конституції, щоб президент РМ вибирався всенародно?». Виборчий бюлетень містив два варіанти відповіді: «так» і «ні». Згідно з екзіт-полом, результат якого було оголошено незабаром після закриття дільниць, за введення всенародних президентських виборів висловилися більше 89 відсотків тих, хто проголосував. Це, проте, не матиме значення, якщо референдум буде визнаний таким, що не відбувся. Згідно з нинішнім законодавством, президента Молдови вибирають депутати парламенту. Нинішнє скликання законодавчого органу так і не змогло вибрати главу держави, його обов'язки виконує спікер парламенту Міхай Гимпу. Останній на сьогодні президент республіки Володимир Воронін пішов у відставку восени 2009 року.

За матеріалами Лента.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі