Рада Європи закликала повернути до РФ прямі губернаторські вибори

Поділитися
«Відновити в РФ прямі вибори губернаторів» закликала Росію Рада Європи. Відповідні рекомендації ухвалені сьогодні більшістю голосів у заключний день роботи сесії Конгресу місцевих і регіональних влад РЄ.
«Відновити в РФ прямі вибори губернаторів» закликала Росію Рада Європи. Відповідні рекомендації ухвалені сьогодні більшістю голосів у заключний день роботи сесії Конгресу місцевих і регіональних влад РЄ.«Останнім часом уряд Росії доклав серйозних зусиль щодо виконання принципів Європейської хартії місцевого самоврядування, - сказано в документі. - Разом з тим слід активніше вдосконалювати національне законодавство у цій галузі, зокрема в питанні про звільнення мерів» - повідомляє «Газета.ru». У рекомендаціях також особливо підкреслюється необхідність вживання «додаткових заходів щодо скорочення рівня корупції та забезпечення свободи слова і зборів на місцевому та регіональному рівнях». Виходячи з процедурних норм організації, тепер Росія зобов'язана відзвітувати про виконання основних пунктів резолюції. Як вважає джерело в Конгресі, «цей процес може розтягнутися на кілька років». Як заявила напередодні голосування заступник голови Ради Федерації Світлана Орлова, «російська сторона не згодна з усіма положеннями доповіді». «У країнах Ради Європи існують різні процедури, так, наприклад, у Швеції немає прямих виборів голів регіонів, - зазначила вона. - Ніхто не може дорікнути Росії відсутністю демократії на місцевому рівні». «Нема ймовірності, що Росія прислухається до рекомендацій Ради Європи. За моїми даними, російська влада, може повернутися до обговорення питання виборності губернаторів, тільки у 2012 році», - заявив газеті «Труд» гендиректор Центру політичної інформації Олексій Мухін. На думку політолога, у Росії традиційно склалися складні відносини з цією найстарішою в Європі міжнародною політичною організацією, і прислухатися до більшості рекомендацій, які організація дає, країна не буде. Як нагадує NEWSru.com, російське керівництво відмовилося від практики прямих виборів губернаторів у 2003 році. У 2009 році президент країни Дмитро Медвєдєв підписав указ про зміну процедури виборів губернаторів. Відповідно до змін до Федерального закону, право пропонувати кандидатуру губернатора було надано політичній партії, яка перемогла у виборах до представницьких органів того чи іншого суб'єкта РФ. У разі відмови партії від цієї прерогативи, право переходить до президента РФ. У тому числі він може пропонувати кандидатури з числа осіб, включених до федерального резерву управлінських кадрів.

За матеріалами «Газеты.ru», Росбалта

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі