«Прогресс» не зміг пристикуватися до МКС через випадкове натискання кнопки

Поділитися
Збій при стикуванні з Міжнародною космічною станцією (МКС) вантажного корабля "Прогресс М-06М" 2 липня стався через зашумленість каналу зв'язку і випадкового натискання космонавтами однієї з кнопок на панелі управління, повідомив журналістам у вівторок керівник польоту російського сегменту МКС Володимир Соловйов.
Збій при стикуванні з Міжнародною космічною станцією (МКС) вантажного корабля "Прогресс М-06М" 2 липня стався через зашумленість каналу зв'язку і випадкового натискання космонавтами однієї з кнопок на панелі управління, повідомив журналістам у вівторок керівник польоту російського сегменту МКС Володимир Соловйов. "Комісія роботу закінчила. У нас є висновок. Причин нами зафіксовано дві. Перша причина - це формування помилкової команди через зашумленість каналу ультракороткохвильової зв'язку", - зазначив Соловйов. За його словами, канали зв'язку ручного телеоператорного режиму стиковки недостатньо захищені від перешкод. "Друга причина - це сформована несанкціоновано космонавтами команда через випадкове натискання кнопки", - додав керівник польоту. Він сказав, що не став би звинувачувати космонавтів, оскільки з'ясувалося, що кнопка була недостатньо захищена від несанкціонованого натискання. Соловйов додав, що через ці дві причини "Прогресс М-06М" не пристикувався до станції 2 липня. "На дальності 2,7 км від станції перервався автоматичний режим причалювання корабля, що нормально розвивався. Після першої спроби стикування ми припинили розліт корабля і станції і з мінімальними витратами палива повернули вантажівку до МКС", - повідомив він. Соловйов додав, що повторна спроба стиковки 4 липня проходила при заблокованому телеоператорном режимі управління. В. Соловйов також повідомив, що у фахівців є ідеї доопрацювання телеоператорного режиму для більшого його захисту від перешкод і для запобігання від випадкового натискання кнопок. Він зазначив, що на наступному вантажному кораблі - "Прогресс М 07-М", який стартує до МКС 8 вересня, систему телеоператорного режиму управління вже не встигають допрацювати. Що стосується її модернізації на "Прогресс М 08-М" і "Прогресс М 09-М", Соловйов сказав, що "ми думаємо про доопрацювання". У даний момент частина персоналу МКС знаходиться у відкритому космосі. О 07 годині 11 хвилині за Києвом російські космонавти Федір Юрчихін та Михайло Корнієнко відкрили вихідний люк стикувального відсіку Пірс і розпочали роботу на зовнішній поверхні Міжнародної космічної станції. Основними завданнями цього виходу є операції із завершення інтеграції до складу російського сегменту МКС дослідницького модуля «Світанок», пристикованого до станції 18 травня поточного року. У ході робіт у відкритому космосі космонавтам належить прокласти загалом близько 90 метрів кабелів. Запланована тривалість виходу 6 годин.

За матеріалами Інтерфакс Україна и CyberSecurity.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі