Президент Ірану звинуватив МАГАТЕ у переданні таємних відомостей розвідці США

Поділитися
Президент Ісламської республіки Іран Махмуд Ахмадінеджад звинуватив Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у переданні таємних відомостей американським спецслужбам. Заява президента транслювалася іранським ТБ.

Президент Ісламської республіки Іран Махмуд Ахмадінеджад звинуватив Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у переданні таємних відомостей американським спецслужбам. Заява президента транслювалася іранським ТБ.

Так, президент Ірану заявив, що Тегеран заперечує проти приєднання до додаткового протоколу щодо ядерної програми, тому що у такому разі ядерні об'єкти в Ісламській республіці потраплять під посилений контроль інспекторів МАГАТЕ. На його думку, Міжнародне агентство передає американським спецслужба таємні відомості про іранську ядерну програму, а це неприпустимо, тому Тегеран не дозволить інспекторам відвідувати ядерні об'єкти.

Додамо, що іранський лідер не вперше критикує МАГАТЕ і звинувачує агентство у співпраці зі США. Водночас, Ахмадінеджад виступив з різкою критикою напередодні чергового раунду переговорів з ядерної програми із західними країнами.

Раніше Іран засудив слова генерального директора МАГАТЕ Юкіо Амано, що стосуються іранської ядерної програми і рівня співпраці ІРІ з цієї спеціалізованою організацією ООН. Заступник постійного представника Ірану в ООН Ісхак аль-Хабіб заявив, що у виступі Амано на засіданні 65-ї сесії Генеральної асамблеї ООН мали місце висловлювання, які є «невірними і дезорієнтують».

Аль-Хабіб підкреслив, що «останні доповіді МАГАТЕ, схоже, готуються під диктування ззовні». Іранський дипломат повторив, що Тегеран «має намір використовувати своє невід'ємне право на розробку ядерних технологій у мирних цілях».

Також керівник іранського атомного відомства Алі Акбар Салехі заявив, що МАГАТЕ переживає зараз кризу «довіри і морального авторитету». Інспекції МАГАТЕ, у свою чергу, повинні проводитися в майбутньому без дискримінації чи політики подвійних стандартів, оскільки, на його думку, на підсумки всіх попередніх доповідей агентства могли впливати політичні інтереси інших держав.

За матеріалами NEWSru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі