Премією Сахарова нагороджений кубинський дисидент

Поділитися
© rtpc.tv
Премію імені Андрія Сахарова, яку регулярно вручає Європейський парламент, у 2010 році отримав кубинський дисидент і незалежний журналіст Гільєрмо Фарінас.
Премію імені Андрія Сахарова, яку регулярно вручає Європейський парламент, у 2010 році отримав кубинський дисидент і незалежний журналіст Гільєрмо Фарінас.Про таке рішення, прийняте на конференції президентів законодавчого органу ЄС у четвер, 21 жовтня, у Страсбурзі, оголосив президент Єжи Бузек. Імена трьох фіналістів, відібраних з дев'яти номінантів, були оголошені 19 жовтня. Ними стали ізраїльська правозахисна організація «Breaking the Silence» («Порушуючи мовчання»), Гальермо Фарінас і лідер ефіопської опозиції Біртукан Мідексу. Лауреат отримає 50 тис євро і буде запрошений до Страсбурга на церемонію вручення премії 15 грудня. Оргкомітет відзначив голодування Фарінаса, яке призвело до звільнення низки політичних в'язнів на Кубі. Воно стартувало 25 лютого і тривало понад 130 днів - до 8 липня. Фарінас відмовлявся і від води, і від їжі, вимагаючи звільнити хворих політв'язнів на Кубі. Лікарі вводили йому харчування внутрішньовенно. 7 липня Гавана поступилася і погодилася звільнити 52 опозиціонерів, яким було дозволено залишити Кубу. При цьому глава острівного уряду Рауль Кастро продовжив називати дисидента «злочинцем». Психолог і журналіст Гільєрмо Фаріньяс навчався в СРСР у Тамбовському військовому училищі. Він веде правозахисну діяльність протягом двох десятиліть, за які встиг взяти участь у понад 20 голодуваннях на захист прав людини на Кубі. У 2006 році став лауреатом премії організації «Репортери без кордонів». Європарламент заснував премію «За свободу думки» імені Андрія Сахарова у 1988 році. Вона вручається щорічно людям та організаціям, які проявили себе у справі захисту прав людини та фундаментальних свобод. Церемонія вручення відбувається в грудні. У минулому році премією було нагороджено правозахисників з російського центру «Меморіал» Олега Орлова, Сергія Ковальова та Людмилу Алексєєву.

За матеріалами: CNN, BFM

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі