Портнов: Вищий спеціалізований суд буде створено до першого жовтня

Поділитися
Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ буде створений до першого жовтня, а з першого листопада він почне працювати. Про це заявив заступник голови адміністрації президента-керівник Головного управління з питань судової реформи і судоустрою Андрій Портнов в інтерв'ю виданню «Комерсант-Україна», опублікованому у вівторок, 10 серпня.

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ буде створений до першого жовтня, а з першого листопада він почне працювати. Про це заявив заступник голови адміністрації президента-керівник Головного управління з питань судової реформи і судоустрою Андрій Портнов в інтерв'ю виданню «Комерсант-Україна», опублікованому у вівторок, 10 серпня.

«П'ятого серпня міністр юстиції Олександр Лавринович відповідно до закону про судоустрій офіційно звернувся до президента Віктора Януковича з проханням створити Вищий спеціалізований суд з розгляду кримінальних і цивільних справ. Тепер ми чекаємо підписання відповідного указу головою держави. Після того як він буде підписаний, парламентарії почнуть призначати суддів і переводити до нього суддів ВСУ. Доти, поки суд не почне функціонувати - а це, можливо, затягнеться на місяць, - всі кримінальні і цивільні справи, які до цього моменту надійшли до Верховного суду, будуть розглядатися ним у тому порядку, який діяв до набуття чинності закону. Це робиться для того, щоб збереглася повна спадкоємність судової влади. Ми чітко передбачили, яку справу, в які терміни, який суд і в якому порядку розглядає», - сказав Портнов.

За його словами, Верховна Рада передбачила, що штат Верховного суду буде скорочуватися на ту кількість суддів, на яку буде збільшуватися штат вищих спецсудів з розгляду кримінальних і цивільних справ.

«І цьому суду потрібно буде десь розміститися, тому ми передбачили створення нового суду на тій території, де сьогодні знаходиться Верховний суд. Це зроблено для зручності суддів ВС, щоб вони могли навіть не виїжджати зі свого кабінету. Наприклад, суддя працював у кримінальній палаті Верховного суду, а тепер на цьому місці створено Вищий кримінальний суд, і виходить, що він переходить туди на роботу, фактично залишаючись у своєму кабінеті», - зазначив заступник голови адміністрації.

Нагадаємо, закон «Про судоустрій та статус суддів», внесений президентом Януковичем, був прийнятий парламентом 7 липня.

Закон передбачає створення вищих спецсудів для розгляду цивільних і кримінальних справ, який буде діяти як суд касаційної інстанції; зменшення кількості суддів ВСУ; обмеження функцій ВСУ; ліквідацію військових судів; обов'язкове призначення членами ВРЮ суддів, обраних безстроково.

Законом встановлюється порядок, згідно з яким кожен суд загальної юрисдикції є окремим розпорядником бюджетних коштів.

Нагадаємо також, що в одній з публікацій «Дзеркала тижня» віце-президент Апеляційного суду (Базель-Ландшафт, Швейцарія) Штефан Гассе заявив, що цей закон може призвести до того, що Верховний суд в Україні буде майже «знищено».

«Хоча законопроект («Про судоустрій та статус суддів України» - ред.) містить багато суттєвих удосконалень, в плані відповідності європейським стандартам судовим є ще чимало положень, які не досягли цих стандартів, - відзначив Гассе. - Верховний суд буде майже «знищено», це є унікальним становищем у європейському конституційному праві».

При цьому швейцарський юрист піддав критиці законопроект через надмірно ускладнену процедури судочинства, яка може призвести до затягування судових процесів.

6 серпня стало відомо, що судді ВСУ вирішили звернутися до президента, парламенту і Кабінету міністрів з проханням переглянути перехідні положення закону «Про судоустрій та статус суддів».

За матеріалами «Коммерсант-Украина»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі