Польська поліція затримала Закаєва

Поділитися
Польська поліція затримала Ахмеда Закаєва дорогою до прокуратури, повідомив журналістам представник Світового конгресу чеченського народу Рафал Дзенчоловскьий у п'ятницю, 17 вересня.
Польська поліція затримала Ахмеда Закаєва дорогою до прокуратури, повідомив журналістам представник Світового конгресу чеченського народу Рафал Дзенчоловскьий у п'ятницю, 17 вересня.«Кортеж машин, в одній з яких знаходився Ахмед Закаєв, був затриманий польською поліцією на вулиці Бартошевича», - сказав він журналістам, які чекали на появу Закаєва біля окружної прокуратури Варшави. Закаєв обіцяв приїхати до прокуратури, щоб особисто дати свідчення щодо звинувачень, висунутих проти нього російською стороною. Значна частина тележурналістів вирішила все ж таки чекати розвитку подій біля прокуратури, вважаючи, що поліція доставить Закаєва сюди. Нагадаємо, плани Закаєва відвідати Всесвітній чеченський конгрес у Варшаві викликали негативну реакцію Москви. Проте він все ж прибув до Польщі напередодні. Закаєв - чеченський військовий і політичний діяч, бригадний генерал Чеченської республіки Ічкерія. Міністр культури і віце-прем'єр ЧРІ, із 2006 - міністр закордонних справ ЧРІ, у листопаді 2007 року оголошений частиною чеченської еміграції прем'єр-міністром ЧРІ. У 2001 році оголошений Генеральною прокуратурою РФ у всеросійський та міжнародний розшук за обвинуваченням у тероризмі, організації вбивств мирного населення та працівників правоохоронних органів. Водночас, за наявності у РФ ордеру на арешт Закаєва, у листопаді 2001 року він приїжджав до Москви і вів там переговори з представниками російської влади. Закаєв активно відстоює ідею незалежності Чечні. Так, у вересні 2001 р. він заявляв, що статус Чечні не може бути предметом переговорів, причиною чому, за його словами, - «воля всього чеченського народу, підтверджена першою та другою війною, коли чеченці зі зброєю в руках відстоювали і сьогодні відстоюють своє невід'ємне право на самостійність». Під час другої чеченської війни, Закаєв наполягав на необхідності дотримання чеченським опором норм міжнародного права, вступивши на цьому грунті у полеміку з ісламістським ідеологом Мовладі Удуговим. Засуджуючи тероризм, Закаєв вважає, що тероризм у Чечні продукує російська політика, і відповідальність за нього у кінцевому рахунку несе Росія.

За матеріалами РИА Новости

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі