Норвезькі ЗМІ мають доступ до нових документів "афганського досье"

Поділитися
© usiter.com
Державна Норвезька мовна корпорація (NRK) отримала можливість ознайомитися з ще неопублікованими на сайті Wikileaks 15 тисячами документів «афганського досьє». Про це в понеділок, 4 жовтня, повідомили місцеві ЗМІ.
Державна Норвезька мовна корпорація (NRK) отримала можливість ознайомитися з ще неопублікованими на сайті Wikileaks 15 тисячами документів «афганського досьє». Про це в понеділок, 4 жовтня, повідомили місцеві ЗМІ. Документи показали, що Міжнародні сили сприяння безпеці (ISAF) знали про теракт, який готували в кабульському готелі Serena. У результаті теракту 14 січня 2008 загинув журналіст норвезької газети Dagbladet. Міністр закордонних справ Норвегії Йонас Гар Стьоре, що знаходився у Serena не постраждав. Згідно з повідомленнями преси, експерти вважають, що МЗС Норвегії та ISAF могли керуватися цими даними, оцінюючи небезпеку перебування міністра на території готелю. Проте Стьоре заявив, що сам ніколи не був ознайомлений з розвідувальними зведеннями. Норвезьке міністерство оборони від коментарів відмовилося. Більшість з документів містять звіти розвідки про погрози з боку терористів, а також розкривають плани руху «Талібан». На сайті NRK наводять 12 документів, що так чи інакше вказують на підготовку теракту в готелі Serena. Перший з них датовано 28 листопада 2005 року, останній - 19 жовтня 2007 року. Портал Wikileaks спеціалізується на публікації секретних і напівсекретних матеріалів. У кінці липня 2010 року на Wikileaks було розміщено понад 75 тисяч документів, що стосуються воєнної операції США в Афганістані в період з 2004 по 2009 рік. Публікацію ще 15 тисяч документів було відкладено з міркувань безпеки. Незважаючи на те, що NRK отримала доступ до всіх цих документів, у мовній корпорації вже заявили, що не публікуватимуть усі 15 тисяч матеріалів.

За матеріалами Лента.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі